AČCKA: O Vánocích odjelo na dovolenou o 43 % méně Čechů než v r. 2019

07.01.2022 7:29 | Tisková zpráva

Evropské profesní svazy v oblasti cestovního ruchu (ECTAA, ETOA, HOTREC, WTTC) opakovaně vyzvaly evropské vlády, aby se vyhnuly chaosu v cestovních restrikcích. Evropské cestování je opět zpomaleno kvůli nevyzpytatelným a bezohledným rozhodnutím vlád znovu zavést cestovní omezení pro očkované a uzdravené cestující. Takový postup je zcela v rozporu s vědeckými důkazy a nedávným prohlášením ECDC, že tyto cestovní restrikce nemají žádný dopad na šíření varianty Omicron v Evropě.

AČCKA: O Vánocích odjelo na dovolenou o 43 % méně Čechů než v r. 2019
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Navzdory mnoha politickým proklamacím o nutnosti koordinace přijatých opatření v členských státech, přistupují evropské země k individuálnímu a přísnému řešení, které cestující, včetně těch očkovaných, značně omezuje. V reakci na šíření nové varianty viru Omicron v polovině prosince, náhle před Vánoci, několik evropských zemí (Portugalsko, Irsko, Řecko, Itálie a Rakousko) zavedlo požadavky na testy pro očkované cestující z EU, kteří vstoupí do jejich země. Francie dokonce zakázala cestování do/z Velké Británie, které není nezbytné. Přitom v rámci EU je již plně očkováno 84 % dospělé populace (ECDC, 4.1.2022).

Nová omezení vyhlášená těsně před vánočními svátky zhatila plány tisíců Evropanů, kteří doufali, že překročí hranice a uvidí své přátele či stráví Vánoce a Silvestra na horách.

Vánoční a zimní lyžařské dovolené představují pro cestovní kanceláře významnou turistickou sezónu a taktéž jsou zcela rozhodující pro ubytovatele. Podle Eurostatu klesl počet přenocování v EU27 během zimy 2020/2021 o 71 % ve srovnání se zimou 2018/2019. Během letošních Vánoc a Silvestra evidujeme pokles realizovaných zájezdů ve výši 43-49 % (ve srovnání s Vánoci 2019), i právě z důvodu zpřísněných opatření. Období okolo Vánoc je také zásadní pro plánování dovolených a nadcházejících letních prázdnin.

AČCKA zdůrazňuje, že takový individuální postup jednotlivých zemí ohrožuje důvěru veřejnosti v cestování a v samotný digitální certifikát, který se stal celosvětovým standardem. K tomuto systému se dosud připojilo 60 zemí a regionů na pěti kontinentech.

Nové pokyny ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) zveřejněné 15. 12. poukazují na fakt, že varianta Omicron je nyní přítomna v celé Evropě a infekce jsou převážně způsobeny přenosy v komunitě, nikoliv v souvislosti s cestováním. ECDC doporučuje posílení nefarmaceutických zásahů, jako je vyhýbání se velkým veřejným nebo soukromým shromážděním, podpora používání respirátorů, pravidelné větrání, práce z domova apod. Neexistuje ovšem žádné doporučení ECDC znovu zavádět omezení cestování. Neboť jak v předchozím hodnocení ECDC uvedlo, cestovní restrikce jsou neúčinné při snižování přenosu viru, počtu hospitalizací nebo úmrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…