AČCKA vítá státní pomoc pro CK se zajištěním proti úpadku

18.01.2021 13:30

Vláda by dnes měla projednávat program pomoci pro CK se zajištěním proti úpadku formou státní bankovní záruky. Cílem je usnadnit přístup cestovním kancelářím k povinnému pojištění, jehož podmínky byly ze strany pojišťoven značně zpřísněny.

AČCKA vítá státní pomoc pro CK se zajištěním proti úpadku
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

AČCKA velmi vítá připravovaný program „COVID Záruka CK“, jehož cílem je usnadnit cestovním kancelářím přístup k získání povinného pojištění pro případ úpadku, které je zákonnou podmínkou pro provozování činnosti cestovní kanceláře. Jedná se o pojištění, které v případě úpadku CK pokrývá úhradu veškerých plateb zákazníků a náklady spojené s repatriací cestujících zpět do ČR.

V současné době cestovní kanceláře nečelí pouze negativním dopadům koronavirové pandemie, ale také značnému zpřísnění podmínek ze strany pojišťoven pro získání pojištění pro případ úpadku. Zpřísnění podmínek spočívá v tom, že pojišťovny po cestovní kanceláři obvykle požadují pro nové pojistné období, vedle úhrady samotného pojistného, i složení vysoké jistiny (vinkulace), která zásadním způsobem dopadá na jejich likviditu a může být i likvidační.

Podstatou připravovaného programu je poskytnutí státní bankovní záruky prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, která by za určitých podmínek pokryla významnou část (až 75%) jistiny požadované pojišťovnou v procesu sjednání pojištění pro případ úpadku. Schválením programu s objemem záruk ve výši 300 mil. Kč (s limitem 4. mil. Kč na jednu CK) stát umožní velkému množství cestovních kanceláří nadále provozovat svou činnost. Odhadujeme, že připravovanou podporu může využít až 90% cestovních kanceláří.

Záruční schéma vnímáme jako podporu především pro malé a střední cestovní kanceláře, které mají své nezpochybnitelné místo na trhu. Malé a střední cestovní kanceláře významně přispívají k celkové pestrosti nabídky a napomáhají rozložit riziko, které by pro systém zajištění plynulo z přílišné koncentrace kapitálu v podobě malého počtu největších subjektů, jak i ukázal úpadek britské cestovní kanceláře Thomas Cook. Stav většího počtu stabilních subjektů, který současně zajišťuje zdravě konkurenční prostředí, se proto jeví jako žádoucí.

AČCKA státní pomoc v otázce získání zákonného pojištění cestovních kanceláří přímo iniciovala a bezprostředně se účastnila přípravy programu a nastavení dílčích parametrů. Správcem programu je MPO s participativní účastí MMR. AČCKA oceňuje opravdu funkční spolupráci s MPO, MMR a ČMZRB, jejímž prostřednictvím bude bankovní záruka po schválení vládou poskytována.

Roman Škrabánek
prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 280 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…