ANDE: Novela „Energetického zákona“ by zhoršila postavení domácností

13.07.2014 18:38

Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) zaslala Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) připomínky k návrhu novely Energetického zákona. Sdruženým společnostem vadí zejména změny, které jednoznačně zhoršují postavení domácností. Členové ANDE proto oslovili ERÚ jako účastníka meziresortního připomínkového řízení s návrhy, které podle nich mohou napravit některé navrhované pasáže. Připomínky je možné na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) uplatnit do 11. července 2014.

ANDE: Novela „Energetického zákona“ by zhoršila postavení domácností
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zhoršené postavení domácností v oblasti energetiky, tak by se daly v kostce vyjádřit obavy členů ANDE z připravované novely Energetického zákona.

Asociace žádá například odstranění návrhu, který by de facto vyjmul dodávky plynu a elektřiny z oblasti poskytování služeb a přesunul by je do kategorie zboží. Zákazníci by na jedné straně sice získali možnost odstoupit od smlouvy o dodávkách ještě 14 dní po jejich zahájení, ale zároveň by se vystavovali riziku, že se po vypovězení smlouvy až po zahájení dodávky mohou snadno ocitnout bez smluvního dodavatele. „Navrhovaný paragraf se tváří jako ochrana zákazníků, ale ve skutečnosti by je vystavil do nečekaného rizika. V okamžiku vypovězení by zákazník neměl smlouvu ani s novým, ale už ani s původním dodavatelem. Ve svém důsledku by takto formulovaná novela mohla značně komplikovat proces změny dodavatele a tím postavení zákazníků – spotřebitelů na trhu s energiemi,“ říká předseda ANDE Václav Derfl. Zároveň dodává, že novela jde v této části proti směrnici Evropské komise.

ANDE také poukazuje na navrhovanou změnu týkající se poplatku za činnost ERÚ. V návrhu předloženém Ministerstvem průmyslu a obchodu dochází ke kosmetické úpravě částek, ale zároveň k zásadní změně výpočtu pro domácnosti a firmy. Dosud totiž platilo, že částka (2 Kč za MWh elektřiny a 1 Kč za MWh plynu) se hradila za odebraný počet MWh. Nově MPO navrhuje, aby se platily částky (1,70 Kč elektřina a 2,60 Kč plyn) za odběrné místo. „Tento návrh by znamenal, že malá domácnost bude platit stejný poplatek jako velká průmyslová firma, která bude mít např. vlastní trafostanici a tedy jen jedno odběrné místo.

Domácnosti by tak měly vlastně převzít náklady, které dosud hradil průmysl. To je pro nás, kteří zastupujeme především domácnosti, v rozporu se zájmy našich zákazníků “ říká člen ANDE – Břetislav Novosad.

„Hájit zájmy zákazníků je v souladu se zájmy Energetického regulačního úřadu, proto ANDE věří, že se ve spolupráci s ERÚ podaří navrhované připomínky prosadit.“ uzavírá Václav Derfl.

O ANDE: Asociaci nezávislých dodavatelů energií (ANDE) založilo deset nezávislých dodavatelů energií, kteří mají s celkovým počtem několika stovek tisíc zákazníků významný podíl na trhu. ANDE si klade za cíl stát se partnerem pro Energetický regulační úřad, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Operátora trhu s elektřinou či provozovatele distribučních soustav a být tak nápomocna při tvorbě energetické legislativy a odstranění komplikací, které narušují liberalizovaný trh s energiemi.

Zakládajícími členy ANDE jsou společnosti AKCENTA ENERGIE, Amper Market,  CENTROPOL ENERGY, CORASTA CZ, Europe Easy Energy, GLOBAL ENERGY, oaza-energo, Optim Trade, RIGHT POWER ENERGY a X Energie. Předsedou sdružení se stal Václav Derfl z CENTROPOL ENERGY, místopředsedy pak Břetislav Novosad ze společnosti RIGHT POWER ENERGY a Jan Palaščák ze společnosti Amper Market. ANDE byla založena 17. září v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…