AOPK ČR: Najděte si svůj oblíbený druh - třináct milionů záznamů o našich zvířatech a rostlinách

17.09.2013 10:17

Nálezová databáze ochrany přírody, která obsahuje veškeré dostupné informace o rozšíření druhů rostlin a živočichů v České republice, překročila hranici třinácti milionů záznamů. Ty slouží jak veřejné správě, tak veřejnosti. Databázi spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

AOPK ČR: Najděte si svůj oblíbený druh - třináct milionů záznamů o našich zvířatech a rostlinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

„Chtěli jsme, aby databáze sloužila každému. Zájemci si proto zde dnes mohou najít informace o rozšíření přibližně 30 tisících druhů rostlin a živočichů,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Databáze se pro veřejnou správu stala základním zdrojem informací o rozšíření jednotlivých druhů. K dispozici má nejen údaje o druzích chráněných či jinak významných, ale i běžných. I ty jsou často důležité pro pochopení kvality konkrétního území. To, že má veřejná správa tato data  k dispozici on-line, výrazně zvyšuje například efektivitu komunikace s potenciálními investory. 

Obdobná databáze je v Evropě provozována pouze ve Švédsku a Norsku. Ostatní existující zdroje dat o druzích v Evropě jsou často specializované, nebo pouze regionálního charakteru, případě je zajišťují zájmová sdružení. „Sousední země začínají projevovat zájem o využívání databáze na svém území. Databáze obsahuje již řadu dat ze Slovenska, zájem projevili i kolegové z Rakouska,“ doplňuje Karel Chobot, vedoucí odboru monitoringu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nálezovou databázi ochrany přírody začala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR provozovat v roce 2007. Od té doby je do ní v průměru vkládáno více než milion záznamů ročně. Nyní obsahuje 820 000 údajů o výskytu chráněných druhů, přes 2 mil. údajů o druzích z červeného seznamu, tedy druzích vzácných a ohrožených. Regionem s největším počtem záznamů je jižní Morava, na druhém místě střední Čechy. Svá data vkládají a následně využívají nejen resortní organizace Ministerstva životního prostředí, ale i krajské úřady, obce na nižších úrovních, muzea, univerzity a vědecké společnosti.

Další informační zdroje:
http://portal.nature.cz
http://nature.cz

Vyhledávání pro jednotlivé druhy (karta druhu): na http://portal.nature.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …