AOPK ČR: Vláda chce skončit s nesmyslnou právní úpravou újmy, kterou stát vyplácí sám sobě

16.03.2016 22:20

Předminulý týden proto schválila novelu příslušného ustanovení zákona o ochraně přírody a krajiny.

AOPK ČR: Vláda chce skončit s nesmyslnou právní úpravou újmy, kterou stát vyplácí sám sobě
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Podle ní by se újma za ztížení lesnického či zemědělského hospodaření nadále nevyplácela státním podnikům hospodařících na státem vlastněných pozemcích.  Ty totiž doposud mohou požádat o zaplacení ujmy, která jim vzniká tím, že jsou v hospodaření omezeny kvůli ochraně cenné přírody. Novelizace odstraňuje zbytečnou administrativu (přesun finančních prostředků mezi státem a státními podniky) u pozemků, na nichž stát sám deklaroval veřejný zájem na ochraně přírody.

„Cílem novely je ukončení absurdního stavu, kdy si stát vyplácí náhradu újmy "sám sobě". Novela zákona byla připravena v souladu s usnesením vlády z 23. září 2015, pro které hlasovali všichni přítomní ministři, tedy i ministři za KDU-ČSL, a které nám přímo ukládá, abychom ze zákona odstranili možnost vyplácet újmu na státních pozemcích. MŽP je přesvědčeno, že návrh novely přináší odstranění zvýhodnění státních podniků vůči soukromým vlastníkům lesa. Státní podniky mají zákonnou povinnost naplňovat veřejné zájmy, mezi které patří ochrana přírody. Snaha některých státních podniků zamlčovat tuto povinnost a usilovat o finanční kompenzace za naplňování veřejných zájmů není správná, zvláště pak, pokud kvůli tomu stát ročně utrácí miliony korun za zbytečnou byrokracii. Novela nadále zaručuje v souladu s ústavou náhradu újmy za ztížení hospodaření všem soukromým a jiným vlastníkům, a to včetně obcí a měst,“ vysvětluje Vladimír František Mana, náměstek ministra životního prostředí.

Novelu zákona o ochraně přírody a krajiny musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…