AV ČR: Český výzkum v oblasti termojaderné fúze ocenili v Americe

06.10.2019 8:45

Ústav fyziky plazmatu Akademie věd ČR patří ke špičkovým pracovištím v oblasti vývoje nového zdroje energie na zařízeních tokamak. Nyní jeho výzkum ocenili i vědci z prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT) ve Spojených státech.

AV ČR: Český výzkum v oblasti termojaderné fúze ocenili v Americe
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Čeští vědci spolupracují s těmi americkými již delší dobu, nyní se však jejich práci dostalo i veřejného uznání. V rámci oficiální návštěvy, které se zúčastnili i zástupci české vlády, ředitel pracoviště Radomír Pánek představil plány na nový, velmi výkonný tokamak COMPASS-U, v kterém se za přítomnosti silného magnetického pole bude vytvářet plazma o teplotách desítek miliónů stupňů Celsia. Ústav získal na jeho stavbu podporu z evropských fondů ve výši 800 milionů korun a dokončen by měl být v roce 2022.

Dále se mluvilo také o možnosti vybudovat v Praze evropské experimentální centrum. Pokud se ho podaří uskutečnit, umožňovalo by vzdálený přístup k evropsko-japonskému tokamaku. Ten bude v brzké době spuštěn v japonském Naka.

Energie budoucnosti?

„Spolupráce s MIT je velmi dobrá a perspektivní a nyní jednáme o dalším rozšíření v oblasti fúzního výzkumu,“ říká ředitel Ústavu fyziky plazmatu Radomír Pánek, jehož „partnerem“ v MIT je Plasma Science and Fusion Center. To také provozuje tokamak Alcator C-Mod. Výhoda energie z tokamaků spočívá v jejich bezemisním a vysoce efektivním provozu, jsou považovány za energii budoucnosti. Češi se podílejí také na největším mezinárodním výzkumném projektu na světě, stavbě monumentálního tokamaku ITER ve Francii.

„Musíme se umět pochválit. Na své návštěvě v MIT jsem se dozvěděl, že Češi jsou v oblasti fúzního výzkumu na světové špičce,“ řekl premiér Andrej Babiš. Návštěvy v MIT se kromě premiéra zúčastnil i místopředseda vlády a ministr průmyslu Karel Havlíček a ministr životního prostředí Richard Brabec.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…