Agentura ochrany přírody a krajiny: Aktuálně ze světa invazních hadů a pavouků

26.12.2021 9:32 | Tisková zpráva

Pro řadu lidí je byť jen pomyšlení na hady nebo pavouky nepříjemné. Někdy dokonce děsivé. Jsou to ale zvířata, jako každá jiná. V přírodě mají své místo a jsou součástí ekosystému. Když se ale druh dostane na místa, kde není původní a kde nemá žádnou konkurenci, dochází často narušení rovnováhy, která se vyvíjela po miliony let. I mezi hady a pavouky najdeme tyto případy. Jedním z nejznámějších je třeba zavlečení bojgy hnědé na pacifický ostrov Guam. Tito hadi zde zlikvidovali většinu původních druhů. Nečekaně přispěli také k velkému nárůstu populací pavouků, kteří tak ztratili své přirozené nepřátele.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Aktuálně ze světa invazních hadů a pavouků
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Invazi hadů aktuálně řeší také na středomořských Baleárských ostrovech. Na Ibizu byla z pevniny se sazenicemi stromů náhodně dovezena štíhlovka podkovní. Had je původní v severní části Afriky a v jihozápadní Evropě. Přirozeně se vyskytuje také na Sardinii. Tito plazi ohrožují místní populace domácích druhů, hlavně ještěrku pityuskou. Ta se nikde jinde na světě přirozeně nevyskytuje.

V USA zase čelí masivnímu šíření nepůvodních pavouků. Ve státě Georgia totiž nekontrolovatelně narůstá populace východoasijské nefily kyjovité.  Pavoučí invaze může na někoho působit  strašidelně, tento druh pavouka ale není pro člověka vůbec nebezpečný. Navíc většina z nich v přírodě do začátku zimy uhyne.

V České republice žádného invazního hada ve volné přírodě nenajdeme. Z pavouků se k nám asi před 30 lety dostali ze Středomoří dnes již velmi běžný křižák pruhovaný a zápřednice jedovatá. Ta obývá nejteplejší části našeho území.

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Michal Hašek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…