Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Do okolí Padrťských rybníků v Brdech se vrátil dobytek. Po šedesáti letech

08.07.2016 15:42

Pastva dobytka pomáhá zachovat zdejší bezlesí, které by bez lidské péče zarostlo náletovými dřevinami, zejména břízou a olší, a expanzivní třtinou křovištní. Ty postupně vytlačují květnaté trávníky, vřesoviště a slaniště, které jsou součástí nejcennější části CHKO Brdy – I. a II. zóny. Pastvu jalovic na dvaceti hektarech se Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, Správě CHKO Brdy podařilo zajistit díky spolupráci s Vojenskými lesy a statky a místním hospodářem. Hrazena je z Programu péče o krajinu.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Do okolí Padrťských rybníků v Brdech se vrátil dobytek. Po šedesáti letech
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„V okolí Padrťských rybníků leželo před šedesáti lety několik obcí a hospodařili tu místní sedláci. Po vzniku vojenského prostoru zde byla tanková střelnice a bezlesí pomáhal udržovat vojenský výcvik. Vzhledem k zatížení municí, bodovému podmáčení, nerovnostem terénu a velké ploše nepřichází nyní v úvahu jiná péče o bezlesí než pastva. Ruční kosení by bylo příliš drahé,“  vysvětluje  Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.     

O likvidaci obcí Padrť, Kolvín, Přední a Zadní Záběhlá bylo kvůli rozšíření Vojenského výcvikového prostoru Brdy rozhodnuto v roce 1952. Ještě dnes jsou na některých místech patrné základy původních stavení. Vojenský výcvik tu skončil před dvaceti lety a krajina začala zarůstat. To nesvědčí květnatým trávníkům, vřesovištím, slaništím a řadě vzácných druhů rostlin, například  všivci lesnímu, kosatci sibiřskému či ostřici Hartmanově. Drobná narušení půdy při pastvě prospějí i hmyzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…