Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Třetí ročník Slavností stepí na Rané už tuto sobotu

12.05.2014 15:49

V sobotu 17. května bude Raná hostit již třetí ročník Slavností stepí. Pestrý program pro veřejnost zajišťuje AOPK ČR, Správa chráněné krajinné oblasti České středohoří a obec Raná. Program začíná v 10.00, konec se očekává kolem páté odpoledne [1].

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Třetí ročník Slavností stepí na Rané už tuto sobotu
Foto: AOPK ČR
Popisek: AOPK ČR

„Návštěvníkům chceme zajímavou formou přiblížit jedinečnost krajiny, ve které žijí. Těšit se mohou na exkurzi na vrch Raná s odborným výkladem, cyklovýlet, odchyt a ukázky ptactva a živých netopýrů, výstavu ovčích plemen a ukázky stříhání ovcí, prezentaci leteckých modelářů, výstavu o přírodě Lounského středohoří, závody ovčáckých psů a mnoho dalšího. Samozřejmostí jsou soutěže a aktivity pro děti,“ vysvětluje Jana Marešová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO České středohoří.

„Ve zdejších stepích můžeme vidět ohrožené druhy rostlin a živočichů, například kavyly, sysly či celou škálu motýlů. K životu potřebují šetrné hospodaření, které zde ochrana přírody podporuje z evropského projektu Life+. A právě proto jsme do programu Slavností stepí zařadili třeba i ukázku pastvy ovcí. Ta totiž brání tomu, aby zdejší stepi postupně zarostly křovím,“ dodává Jana Marešová.

Návštěvníci mohou k dopravě na Slavnosti využít veřejnou dopravu, zejména speciální jízdu Švestkové dráhy pro přepravu z Lovosic a Mostu. Ve stanici Bělušice navazuje autobus, který návštěvníky dopraví až na místo konání akce na Ranou. Autobusová doprava je zajištěna také z Loun.

Slavnosti stepí jsou součástí Evropského dne chráněných území, který se tradičně v květnu připomíná. V České republice proběhnou desítky komentovaných exkurzí v chráněných územích a dalších akcí. Návštěvníci tak dozvědí, jakou péči tato jedinečná území potřebují.

Více informací na: www.obec-rana.com a www.ochranaprirody/life

[1] Termíny exkurzí: botanika: 10:30, 12:00, 14:00, zoologie: 11:00, 13:00, ovocné stromy: 11:30, 13:30

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…