Akademie věd: Indický prezident projevil zájem o spolupráci s ELI Beamlines

09.09.2018 14:18

Indický prezident Rám Náth Kóvind a jeho český protějšek Miloš Zeman na Pražském hradě zaštítili podpis tří dohod o vzájemné spolupráci, z nichž dvě se týkaly vědecké oblasti. Následoval slavnostní oběd ve Vladislavském sále.

Akademie věd: Indický prezident projevil zájem o spolupráci s ELI Beamlines
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Klíčovým pro akademickou sféru je zejména memorandum o spolupráci ve vědě, které za českou stranu podepsal místopředseda AV ČR Jan Řídký, za indickou stranu pak náměstkyně ministerstva zahraničních věcí Ruchi Ghanashyam, která zde zastupovala Radu pro vědecký a průmyslový výzkum.

Nové možnosti

„Potěšilo mě, že indický prezident uvedl ve svém projevu i naše laserové centrum ELI Beamlines jako příklad oblasti, ve které se otevírají zcela nové možnosti,“ konstatoval místopředseda AV ČR Jan Řídký. Výzkumné pracoviště ELI Beamlines v Dolních Břežanech spravuje Fyzikální ústav Akademie věd ČR a indický prezident Náth Kóvind ho navštívil během víkendu.

Memorandum navazuje na starší protokol z roku 1995 a týká se kooperace ve všech vědních oblastech kromě humanitních a sociálních věd. Upravuje také pracovní projekty mobility, tedy vzájemnou výměnu vědců a jejich zahraniční pobyty.

Rada pro vědecký a průmyslový výzkum (Council of Scientific and Industrial Research) je největší výzkumnou a vývojovou organizací v Indii, vznikla v roce 1942 a zaměstnává na 12 000 lidí. Zahrnuje 38 národních ústavů, 39 center a 3 inovační centra, přičemž těžištěm jejího výzkumu jsou léčiva, průmyslové katalyzátory či technologie na zpracování kůže. Jde o nezávislou instituci, byť ji z velké části financuje ministerstvo pro vědu a technologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.