Aktivní záloha má nové logo

24.01.2016 20:10

Odkaz na nejlepší tradice československých a českých vojáků připomíná nové logo Aktivní zálohy. To bylo dnes pokřtěno na Generálním štábu AČR a stalo se tak nejen novou symbolikou příslušníků AZ, ale i předzvěstí chystaných významných změn v této dobrovolné službě vlasti.

Aktivní záloha má nové logo
Foto: Armáda ČR
Popisek: Aktivní záloha

Logo navrhl akademický malíř Pavel Holý. Tvoří jej dvě nahoru prohnuté zelené pásky. Na horní je nápis AKTIVNÍ ZÁLOHA v červeném orámování, na dolní pásce je prapor ČR. Barevné provedení horní pásky vychází z ramenní nášivky CZECHOSLOVAKIA, zavedené v branné moci Republiky československé 30. září 1940, v době, kdy působila jako součást vojsk protihitlerovské koalice ve Velké Británii.

Nové logo pokřtil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, který ve svém projevu zmínil tradice a plány na významné rozšíření počtu příslušníků AZ. „Logo vychází z tradic druhé světové války. Aktivní záloha je součástí koncepce výstavby armády. Počítáme již v tomto roce s navýšením počtu příslušníků na 1500. Snažíme se o co nejlepší zabezpečení výcviku, aby měl každý voják vlastní zbraň i kvalitní výstroj. Vyškov je klíčovým prvkem při naplnění a realizaci navýšení stavu.“

Ředitel Vojenského historického ústavu Praha plukovník Aleš Knížek zmínil nejen odkaz na tradice, ale i kvalitní práci akademického malíře Pavla Holého. „Úvodní myšlenkou byl odkaz na dřívější domovenku, která byla používána, ale s novým pojetím v podobě vlajky České republiky,“ prozradil.

Křtu se posléze ujal i generálmajor Jaroslav Klemeš, poslední žijící parašutista vysazený na území protektorátu, jenž zavzpomínal na své působení za druhé světové války. Symbolického převzetí nového loga, které podepsali všichni zúčastnění, se ujal kapitán Milan Mojžíš, který působí v AZ již patnáct let a je nyní velitelem první tankové roty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…