Amnesty International: Maraton psaní dopisů startuje již zítra

08.12.2015 20:45

Po roce je tady opět největší lidskoprávní akce na světě - Maraton psaní dopisů. A letos se dokonce koná také na několika veřejných místech Českých Budějovicích! O co jde?

Amnesty International: Maraton psaní dopisů startuje již zítra
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Hnutí Amnesty International a s ním jeho českobudějovická skupina pořádá tuto akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí v termínu kolem 10.prosince, což je mezinárodní Den lidských práv. Při Maratonu mohou účastníci psát dva druhy dopisů. Jednak oficiální dopisy žádající propuštění, ošetření vězňů svědomí a dále dopisy osobní - takzvané dopisy solidarity - přímo vězněným nebo jejich rodinám.

Naše místní skupina začíná na Jihočeské Univerzitě, kde budeme psát 9.12. od 14:00 hodin na filozofické fakultě. 10.12. se k nám přidají Gymnázium Česká (11:00-13:00) a Biskupské Gymnázium (9.45-14). Oslavit Den lidských práv bude možné také 10.12. mezi 13:00-18:00 v Jihočeské vědecké knihovně na Lidické třídě. Další týden, v úterý 15.12. od 19:00 proběhne v Café Horká Vana divadelní představení spojené s psaním dopisů. Ve středu 16.12. se bude psát v Domě U Beránka v čase 16:00-19:00. Vedle těchto veřejných akcí se konají další neveřejné v kavárnách, doma při čaji i na dalších školách v Budějovicích. Pokud se některým zájemcům nehodí termíny, stačí se podívat na web www.amnesty.cz/maraton a uspořádat svou vlastní akci, nebo podepsat dopisy on-line.

Vloni bylo během Maratonu na celém světě napsáno přes 3 miliony dopisů. Moses Akatugba ( Nigérie ) odsouzený ještě jako nezletilý k trestu smrti, byl propuštěn po 10 letech věznění letos v květnu. Bičování saudskoarabského bloggera Raífa Badawího bylo zastaveno. Liu Pingovi (Čína) jsou umožněny návštěvy dcery. V oblasti Mkhondo (JAR) byla zavedena stálá zdravotní péče.

I letos Amnesty vybrala a pečlivě prověřila 12 případů lidí a komunit z celého světa, které představují různé situace porušování lidských práv. I letos může náš podpis vrátit někoho z odsouzených do života. Přijďte a podpořte například malajského karikaturistu Zunara, brutálně mučeného a již 15 let vězněného novináře Muhammada Bekzhanova (Uzbekistán), barmskou studentku Phyoe Aung uvězněnou za poklidný studentský protest, právníka a bojovníka za lidská práva Waleeda Abu al-Khaira, Teodoru Vasquézovou ze Salvadoru odsouzenou k 30 letům vězení za porození mrtvého dítěte a další.

Amnesty International pomáhá stejným způsobem již přes 50 let. Za dobu své činnosti se jí podařilo pomoci z vězení přes 40 000 lidem mezi nimi i Václavu Havlovi, Nelsonu Mandelovi a dalším. Komu pomohou naše dopisy letos?

MUDr. Iva Trantinová, koordinátorka budějovické skupiny AI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…