Armáda ČR: Čeští vojáci v Estonsku cvičně zasahovali u poškozeného letounu

16.10.2019 18:48

Kromě ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltskými zeměmi musí být čeští vojáci připraveni i na mimořádnou událost v leteckém provozu. Začátkem října si proto na základně Ämari letecký personál 3. Úkolového uskupení Baltic Air Policing 2019 ve spolupráci s estonskou stranou procvičil systém reakce při vyhlášení signálu „Záchrana“.

Armáda ČR: Čeští vojáci v Estonsku cvičně zasahovali u poškozeného letounu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Pokud by došlo k mimořádné události, jakou je např. přistání poškozeného letounu, musí na letišti rychle zareagovat na příjem takového letounu. Zejména se musí všichni přichystat k možné záchraně pilota, pokud by se nebyl schopen ze stroje dostat vlastními silami a být připraven i na potenciální vznik požáru stroje a jeho okolí.

Z toho důvodu velení úkolového uskupení stanovilo přesný systém kroků. Každá ze zúčastněných osob tak přesně ví, co a kdy má při aktivaci uvedeného signálu udělat. Celého procesu se účastní několik různých druhů záchranných složek a dále koordinátoři, jejichž úkolem je nejenom zajistit efektivní spolupráci, ale i předávat informace velícím stupňům.

Zda je tento postup nastaven správně je nicméně nutné pravidelně zkoušet v praxi, aby se zjistila jak reakce všech zapojených účastníků, tak správnost a proveditelnost nastavených postupů.

Nácvik se proto uskutečnil v reálném režimu. Došlo tak i ke skutečnému výjezdu hasičů, pyrotechniků a zdravotníků k letounu, který simuloval poškozený stroj.

„Praktické provedení cvičení včetně zapojení estonských hasičů a záchranářů přineslo užitek nejen v reálném vyzkoušení si jednotlivých kroků, ale i v optimalizaci nastavení celého procesu Záchrany a odhalení případných slabých míst,“ dodává ke cvičení jeho vedoucí, jeden z pilotů českého kontingentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…