Armáda ČR: Konference Letectvo 2018 představila moderní technologie

19.05.2018 22:33

Letectvo 2018. Tak se jmenovala konference, kterou pořádala Katedra letectva a letecké techniky na Univerzitě obrany v Brně. Hlavním tématem byly nové výzvy v přípravě personálu vzdušných sil. A právě velitel Vzdušných sil Armády České republiky brigádní generál Petr Hromek převzal nad letošním ročníkem záštitu.

Armáda ČR: Konference Letectvo 2018 představila moderní technologie
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Příprava a zlepšení doplňování personálu vzdušných sil je aktuální téma a patří mezi mé priority. V současné době připravujeme ve spolupráci s Univerzitou obrany nový studijní program pro pilotní specializaci,“ řekl účastníkům generál Hromek. Zástupci obranného průmyslu, vědeckých institucí, ale i jednotlivých vojenských útvarů při prezentaci představili spektrum odborných příspěvků.

V oblasti zavádění nových technologií se mimo jiné objevilo téma plánování a managementu taktických datových linek. S touto problematikou posluchače seznámila náčelnice národní skupiny řízení a kontroly datových linek (DLMC – Data Link Management Cell) kapitánka Naďa Jelínková.

Výměna dat a spolupráce s velením

Ve své prezentaci se zaměřila zejména na výměnu taktických dat v rámci spolupráce jednotky velení a řízení a bojového letectva při provádění letové mise. V praxi to znamená, že operační personál, zajišťující přenos těchto dat, zabezpečuje situační přehled pro danou misi a následně pak přesnou a včasnou distribuci taktického obrazu bojiště.

„Efektivní řízení taktických dat vyžaduje dobré operační znalosti a role manažera taktických datových linek je v rámci koaličních operací nezastupitelná. Taktické datové linky mohou v současnosti přenášet jak taktická data, mimo jiné ve formě cílů, na které má bojové letadlo působit, tak hlasové řídící povely a utajovanou hlasovou komunikaci. Všechny tyto schopnosti zabezpečují perfektní situační přehled a umožňují efektivní, přesné a rychlé plnění letových misí,“ vysvětlila kapitánka Naďa Jelínková, náčelnice skupiny DLMC.

Alianční datalink

Národní skupina řízení a kontroly datových linek, která byla na začátku roku 2013 začleněna do struktury 261. střediska řízení a uvědomování (CRC – Control and Reporting Centre), se aktivně zapojila do procesu integrace aliančního datalinku. Ten umožňuje rychlou a zabezpečenou výměnu taktických informací a pokynů napříč různými, nejen leteckými platformami, a už nyní podstatně rozšířil možnosti spolupráce s posádkami letounů NATO.

„Operační využití aliančních datalinků v podmínkách Armády České republiky bude úzce souviset s implementací nových technologií, které lze v rámci vzdušných sil v blízké budoucnosti očekávat,“ dodala na kapitánka Jelínková.

  • Historicky prvním posláním vojenských datalinků pracujících na principu rádiového vysílání bylo umožnit leteckým, námořním a pozemním platformám automaticky sdílet informace o své identitě a poloze v téměř reálném čase. Díky rozvoji výpočetní techniky jsou ale současné možnosti datalinků mnohonásobně větší.
  • V závislosti na míře integrace na jednotlivé platformy mohou uživatelé zapojení do informační sítě sdílet i takové informace, jako jsou letové parametry každého konkrétního letadla, včetně například zbytku paliva či aktuálního přesného množství nesené munice a podobně.
  • Datalink se hojně využívá rovněž k přenosu přehledových a průzkumných informací o vzdušné situaci. Konkrétní příklad – pilot bojového letounu může na displeji v kabině vidět všechny vzdušné cíle ve svém okolí včetně jejich identifikace a popisu, aniž by sám použil vlastní radar či jiné senzory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…