Armáda ČR: Liberečtí chemici se zaměří na misi na průzkum i dekontaminaci

17.01.2023 22:11 | Tisková zpráva

Příslušníci libereckých chemiků přijali 16. ledna 2023 od strakonických rakeťáků operační úkol na základně Rukla v rámci Mnohonárodnostní bojové skupiny předsunutých sil Nato v Litvě (1. ÚU AČR MN BG LTU).

Armáda ČR: Liberečtí chemici se zaměří na misi na průzkum i dekontaminaci
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Vojáci, pozor! K české státní vlajce čelně hleď!“ Všechny oči vojáků z 1. rotace úkolového uskupení Armády České republiky mnohonárodnostní bojové skupiny (Multinational Battle Group Lithuania) v rámci předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance (eFP) v Litvě byly upřeny k předání operačního úkolu. Majorka Petra Pihera předala českou státní vlajku majoru Vilém Čejkovi a s ní i zodpovědnost za naši přítomnost na základně v Rukle pod velením Německé armády. „Říká se, že bychom měli místo svého tábora opouštět v lepším stavu, než jak jsme ho nalezli. Jsme rádi, že se tak stalo i v našem případě,“ řekla ve svém projevu majorka Pihera.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

Po celý následující rok budou v Litvě přítomni příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče z Liberce. „Samozřejmě budeme chtít udržet profesionální i lidskou prestiž vojáků České armády před našimi koaličními partnery,“ přislíbil major Čejka. Slavnostního aktu se zúčastnil i velvyslanec České republiky v Litvě Vít Korselt. Ten srdečně přivítal liberecké chemiky a ocenil společné úsilí o obranu východní hranice členských zemí Severoatlantické aliance: „Jste tu dnes nejdůležitějšími vyslanci naší země,” řekl ve svém proslovu.

Jádro rotace tvoří příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany a jsou doplněni specialisty z dalších armádních útvarů. Jednotka bude samozřejmě v průběhu své rotace spolupracovat v rámci mezinárodních cvičení s dalšími útvary členských zemí NATO.

  • Jednotky Armády ČR působí v Pobaltí v rámci alianční předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence). Tato mise je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016.
  • Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie. 
  • Liberečtí chemici zde budou plnit své operační úkoly především v oblasti chemického a radiačního průzkumu a dekontaminace techniky a osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…