Armáda ČR: Nášivky a odznaky kurzu Komando převzalo čtrnáct absolventů

21.11.2017 21:56

Symbolicky v prostorách krypty Národního památníku hrdinů Heydrichiády v Resslově ulici v Praze se uskutečnilo slavnostní vyřazení úspěšných absolventů kurzu Komando, který organizovalo Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov (VeV-VA).

Armáda ČR: Nášivky a odznaky kurzu Komando převzalo čtrnáct absolventů
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Z původních 21 adeptů, kteří do kurzu nastoupili po absolvování výběrového řízení, jich za účasti velitele Pozemních sil AČR generálmajora Štefana Kalety a dalších hostů převzalo odznaky a nášivky kurzu Komando celkem 14. Z toho bylo šest příslušníků 7. mechanizované brigády Hranice, šest příslušníků brigády rychlého nasazení Žatec a dva příslušníci Ozbrojených sil Slovenské republiky.

Absolutně nejlepším byl vyhlášen poručík Michal Matějů, příslušník 43. výsadkového praporu, který převzal navíc legendární FS dýku jednotek Commandos. „Je to pro nás obrovská čest stát dnes v těchto místech. Kurz byl velmi náročný, ale navzájem jsme se podporovali a dotáhli to až do konce,“ zhodnotil poručík Michal Matějů za všechny absolventy.

Vyzdvihl zejména nasazení a přístup všech, včetně profesionality instruktorů. „Jsem na vás hrdý, jste elita a máte plné právo být na sebe hrdí,“ řekl mimo jiné úspěšným absolventům velitel Pozemních sil AČR generálmajor Štefan Kaleta.

Elitní bojový kurz

Kurz Komando se vojákům otevřel ve vojenském výcvikovém prostoru Březina 23. října. Patří mezi nejnáročnější v AČR. „Jedná se o jediný elitní bojový kurz zaměřený na velitele malých jednotek zařazených na služební místa, která vyžadují rozvoj individuálních velitelských znalostí, dovedností a schopností,“ přiblížil náčelník úseku přípravy Komando major Robert Zahuranec.

Dodal, že výcvik probíhá v taktických situacích a činnostech, které se blíží reálným bojovým podmínkám se zvýšenou psychickou a fyzickou zátěží.
Na kurzu kromě Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov spolupracují i další složky armády, včetně příslušníků Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Brno. V rámci ceremoniálu tak bylo uděleno také několik pamětních mincí Komando za významnou pomoc a podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…