Armáda ČR: Toyota opraví závady na armádních vozidlech

15.10.2022 17:59 | Tisková zpráva

V budově Generálního štábu Armády ČR se uskutečnila tisková konference za účasti zástupců sekce vyzbrojování a akvizic MO, firmy Glomex MS, společnosti Toyota ČR a Armády ČR k závadám během provozu nově pořízených vozidel Toyota Hilux.

Armáda ČR: Toyota opraví závady na armádních vozidlech
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Ministerstvo obrany plánuje pořídit až 1500 terénních vozidel Toyota Hilux od firmy Glomex MS. Vozy Hilux postupně nahradí zastaralé vozy UAZ-469 a Land Rover Defender. Prvních 65 nových Toyot převzala armáda v srpnu 2021, tento týden dostane tisící vozidlo. V současné době armáda řeší reklamace v souvislosti s poruchami nových vozidel Toyota. „Větší závady jsou na filtru pevných částic a filtru přídavného topení. Nejsou to závady, které by závažnějším způsobem omezovaly provoz vozidel,“ řekl plukovník Miloslav Muzikant ze sekce logistiky MO ČR.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Mluvčí dodavatelské firmy Glomex MS Jaroslav Major potvrdil, že za potížemi terénních automobilů stojí zejména problémy se vstřikovači a filtry pevných částic. „Problémy se objevily asi u 170 vozidel. Ve většině případů byla chyba u vstřikovačů a filtrů pevných částic. Firma Glomex se ve spolupráci s Toyotou snaží o co nejrychlejší výměnu vadných součástek. Vozidla jsou opravována zpravidla do týdne od nahlášení reklamace. Náklady na opravu nese výrobce v rámci záruky,“ uvedl Jaroslav Major.

Podle společnosti postihly potíže se vstřikovači krátkou sérii automobilů, vyrobených v první polovině roku 2021. Dle sdělení Majora se vozy s vadnými vstřikovači do civilní sféry v České republice nedostaly. Nyní je na jednání Glomex MS a výrobce, zda bude dvouletá záruční lhůta kvůli potížím prodloužena nebo jestli bude zvolena jiná forma kompenzace.

  • Vozidlo Toyota Hilux je v kategorii vojenské vozidlo zabezpečovací s nejvyšší technicky přípustnou hmotností 3500 kg.
  • Je určeno pro přepravu pěti osob, s kompletní polní výstrojí, na polních a lesních cestách a pro jízdu ve velmi náročném terénu, ale i k použití pro běžný provoz na pozemních komunikacích.
  • Automobil přepravuje osoby a materiál k podpoře jednotek AČR jak v době krizových situací, v míru, tak v rámci vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.
  • Hiluxy postupně nahrazují konstrukčně zastaralé vozy UAZ-469 a Land Rover Defender, u nichž byla ukončena výroba a již nevyhovují potřebám logistické podpory jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…