Armáda ČR: V Mali převzali vojáci operační úkol pod španělským velením

01.06.2019 22:38

Na základně v africkém Mali se tento týden uskutečnil slavnostní nástup, během kterého došlo k předání operačního úkolu mezi veliteli španělského praporu Force Protection, který je určen k ochraně mentorů a doprovodu konvojů. Jeho součástí jsou i česká jednotka.

Armáda ČR: V Mali převzali vojáci operační úkol pod španělským velením
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Velitel mise EUTM Mali generál Peter Mirow pozdravil české vojáky v jejich rodném jazyce a poděkoval jim za vzornou a obětavou práci. Příslušníkům 43. výsadkového praporu z Chrudimi, kteří tvořili jádro 1. jednotky 1. úkolového uskupení AČR MALI, popřál úspěšný návrat domů a šťastné shledání s jejich rodinami.

Poděkování za přístup k plnění úkolů

K pochvalným slovům se přidal také odstupující velitel praporu podplukovník Ignacio Armada. Veliteli roty kapitánu Romanu Kamenskému poděkoval za jeho přístup k plnění úkolů, díky němuž jsou čeští vojáci bráni jako pevná součást sil Evropské unie, kteří mají co předat a naučit.

Nový velitel praporu podplukovník Chuan Carlos Fernandes převzal od velitele EUTM prapor, který je symbolem služby v zájmu Evropské unie a malijských občanů, jimž předáváme své zkušenosti a znalosti s cílem zajistit bezpečnost a stabilitu v jejich zemi. Pod tímto velitelem budou malijské vojáky ve středisku Koulikoro Training Center (KTC) vyučovat čeští vojáci 2. jednotky 1. úkolového uskupení AČR MALI složení ze 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce pod velením kapitána Tomáše Mikulce.

Velitelé si předávají zkušenosti a kontakty

Na předání funkce velitele základny KTC reprezentovali Českou republiku nejen vojáci ze 43. výsadkového praporu, ale i ze 44. lehkého motorizovaného praporu. Odstupující velitel KTC plukovník Holger Bonnen, pod kterého spadal i prapor ochrany KTC Force Protection, jehož součástí je i 2. jednotka ochrany 1. úkolového uskupení AČR MALI, předal „otěže“ velení na KTC plukovníku Schmidtovi.

Pod tímto velením dojde také k předání operačního úkolu mezi 1. a 2. jednotkou 1. úkolového uskupení AČR MALI. V současné chvíli probíhá mezi oběma veliteli českých vojáků předávání si zkušeností a kontaktů, aby nová jednotka mohla navázat na bezproblémové působení svých předchůdců.

  • Organizační jádro 1. úkolového uskupení AČR v EUTM Mali tvoří vojáci ze 102. průzkumného praporu Prostějov. Jednotka je doplněna o příslušníky 53. pluku průzkumu a elektronického boje Opava, 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a z Agentury vojenského zdravotnictví z Hlučína.
  • Úkolem je ochrana velitelství výcvikové mise EUTM (Training Mission) v Bamaku, provádění doprovodů velitele a štábu mise a výcvik malijské armády. Při plnění těchto úkolů spolupracuje s francouzskými, malijskými, německými a španělskými jednotkami.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…