Armáda ČR: Vojáci v Mali musí zvládat silniční provoz bez evropských pravidel

24.02.2019 13:53

Už pět měsíců plní své úkoly v Bamaku 12. úkolové uskupení AČR v EUTM Mali. Hlavní činností jednotky je ochrana a obrana velitelství mise EUTM (Training Mission), provádění doprovodů velitele a štábu mise a částečně i výcvik malijské armády. Při plnění tohoto úkolu spolupracuje s francouzskými, malijskými, německými a španělskými jednotkami.

Armáda ČR: Vojáci v Mali musí zvládat silniční provoz bez evropských pravidel
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Při působení ve zdejším prostředí jsme nasbírali spoustu zkušeností. Hodně nám pomohlo, že jednotka tvoří dobrou partu,“ zhodnotil působení velitel jednotky kapitán Zdeněk Sluka.

Plnění úkolů s sebou mimo jiné přináší každodenní jízdu v místním provozu. Ten se ulicemi valí jako nekonečná řeka, naprosto živelně, bez pravidel, na která jsme zvyklí z Evropy. Je-li nejhůře, musí převzít řízení dopravy vojáci z 12. úkolového uskupení mise EUTM. Čeští vojenští řidiči se novému prostředí rychle přizpůsobili a dosud nebyli účastníky žádné dopravní nehody.

Vojáci zvládají složité situace

„Čeští vojáci v Bamaku všechny složité situace zvládají a plní úkoly, které jsou na ně kladené. Velení mise EUTM Mali vyjadřuje s naším působením a profesionálním přístupem k plnění operačního úkolu dlouhodobou spokojenost,“ dodal kapitán Zdeněk Sluka.

„Dvanáctka“ je při své činnosti rozdělena do tří skupin. První zajišťuje ve spolupráci s místní bezpečnostní agenturou a malijskou národní gardou ochranu základny nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně. Druhá skupina drží pohotovost síly rychlé reakce tzv. QRF a vyjíždí v případě vzniku mimořádných událostí. Třetí skupina je odpovědná za doprovody a hned brzy ráno vyjíždí na letiště, kde její příslušníci drží dvacetičtyřhodinovou hotovost.Zabezpečují ochranu základny společnosti, která poskytuje leteckou podporu pro misi EUTM v Mali a v případě ostrého startu jsou součástí posádky. Zároveň mají na starosti ochranu a obranu celé posádky a vrtulníku (popř. letadla). V případě potřeby provádí také doprovody VIP osob, popř. logistických konvojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…