Armáda ČR: Vzdušné síly povede generál Petr Čepelka, jeho prioritou je nábor specialistů a modernizace

28.10.2022 21:23 | On-line

Na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích se uskutečnil slavnostní nástup k předání funkce velitele Vzdušných sil AČR. Od 1. listopadu se jím stane brigádní generál Petr Čepelka, který vystřídá generálmajora Petra Mikulenku. Ten po více než 35 letech v uniformě odchází do zálohy.

Armáda ČR: Vzdušné síly povede generál Petr Čepelka, jeho prioritou je nábor specialistů a modernizace
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Ceremoniál, jehož se zúčastnili nejvyšší představitelé Ministerstva obrany a Armády ČR, doprovázelo předání bojového praporu Vzdušných sil AČR a podpis protokolu o předání funkce. Generál Petr Čepelka dosud zastával pozici ředitele sekce rozvoje sil MO.

Čepelka: Bezpečnostní situace je nejhorší za posledních 20 let

„Bezpečnostně se nacházíme v nejhorším stavu za posledních dvacet let. Zastaralá vojenská technika vzdušných sil je intenzivně nahrazována novými sofistikovanými zbraňovými systémy a přizpůsobujeme se novým technologiím. V tomto trendu je bezpodmínečně nutné pokračovat. Naším úkolem bude zavádění nových zbraňových systémů, umělé inteligence, robotizace a dalších tzv. přelomových technologií. Mou prioritou je tedy modernizace, udržení specialistů vzdušných sil, nábor personálu a samozřejmě týmová práce,“ řekl při svém prvním projevu v nové funkci velitel Vzdušných sil AČR Petr Čepelka.

Končící velitel generálmajor Petr Mikulenka zahájil svoji kariéru jako stíhací pilot, později byl velitelem 21. základny taktického letectva. Působil mimo jiné i jako ředitel Společného operačního centra MO. Funkci velitele Vzdušných sil AČR převzal 1. 11. 2020 po návratu z velitelství SHAPE v belgickém Monsu, kde působil jako vojenský představitel ČR.

Po více než třech dekádách služby v armádě nyní odchází do zálohy. „Bylo mi ctí vám velet,“ rozloučil se důstojně se svými kolegy a bývalými podřízenými generál Mikulenka a nastoupené jednotky naposledy pozdravil.

Řehka: Situace je vážná a musí se jí přizpůsobit i vzdušné síly

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

První náměstek ministryně obrany František Šulc i náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka poděkovali generálu Mikulenkovi za práci a vše, co pro armádu a vzdušné síly během své dlouhé kariéry vykonal. Jeho nástupci, který má podle Řehkových slov z bývalého pracoviště zkušenosti, jež se mu budou nyní hodit, popřáli hodně vůle a elánu. Post velitele Řehka považuje za mimořádně náročnou a odpovědnou výzvu:

„Za posledních několik desetiletí jsme nebyli blíž konfliktu mezi Ruskem a NATO. Situace je velmi vážná a musíme se jí jako armáda přizpůsobit, což platí samozřejmě i o vzdušných silách,“ prohlásil generál Řehka. Klíčovou prioritou je podle šéfa armády bojeschopnost. Vojsko čeká výměna staré techniky za moderní i přehodnocení strategických dokumentů a plánů. Aby uspělo na bojišti budoucnosti, je podle náměstka Šulce klíčová změna myšlení.

„Budoucí válčiště bude komplexním systémem plným senzorů, datových center. Budete ještě více než dosud provázáni s pozemními jednotkami, což se musí už nyní odrazit v přípravě personálu,“ zdůraznil náměstek František Šulc, podle něhož budou muset vojáci vzdušných sil projít takovou změnou, jako soustružníci v programátory CNC strojů.

Moderní technologie se u vzdušných sil objeví už zanedlouho: Začíná se s obměnou raketových systémů i celého letectva. Příští rok se mohou piloti těšit na nové bojové a víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. ČR zároveň zahájila vyjednávání s USA o možném nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35. Kromě toho čekají vzdušné síly projekty, jako jsou prostředky pozemní protivzdušné obrany SHORAD/SPYDER, mobilní 3D radiolokátory typu MADR, taktické transportní a malé dopravní letouny.

Velitelství vzdušných sil AČR

Hlavním úkolem taktického stupně velení - Velitelství Vzdušných sil AČR – je zajištění výcviku, výstavby a operační přípravy útvarů vzdušných sil k plnění hlavních úkolů, tedy obraně vzdušného prostoru státu, přímé bojové podpoře pozemních sil, nepřetržitého vzdušného průzkumu a zajištění vzdušné přepravy a zásobování vojsk. Dále je zodpovědné za výstavbu národního střediska velení a řízení (ANCC). Od vstupu do NATO, a navzdory několika velkým reorganizacím, vzdušné síly spolehlivě zajištují nepřetržitou hotovostní službu v rámci aliančního systému NATINAMDS.

Samostatné velitelství vzniklo v roce 2013, po více než devíti letech, kdy byly útvary vzdušných sil v podřízenosti Velitelství Společných sil v Olomouci. Všechny základny a pluky, které oblékají modrou uniformu, tehdy přešly do podřízenosti nově vzniklého velitelství dislokovaného v Praze. Od vzniku tohoto komponentního prvku je generál Čepelka v pořadí pátý velitel, který bude tuto funkci zastávat.

Postupně se od roku 1993 do roku 2013 se vystřídalo na pozicích, které velelo a řídilo modré uniformy sedm velitelů. Generálové: J. Ploc, P. Štrůbl, L. Klíma, F. Padělek, J. Vachek. L. Minařík a J. Verner. Vývoj jednotlivých názvů velitelství byl následující:
Velitelství letectva a protivzdušné obrany (1993)
Štáb letectva a protivzdušné obrany Armády České republiky (1993–1997)
Velitelství vzdušných sil (1997–2003)
Velitelství společných sil (2003–2013): ZV – velitel vzdušných sil
Velitelství Vzdušných sil (od roku 2013 - dosud)

Od roku 2013 se postupně na funkci samostatného velitelství vzdušných sil vystřídali tito velitelé:
brig. gen. Ing. Libor Štefánik od 1. 6. 2013 do 28. 7. 2016
genmjr. Ing. Jaromír Šebesta od 28. 7. 2016 do 30. 4. 2018
genmjr. Ing. Petr Hromek od do 1. 10. 2020 do 31. 10. 2020
genmjr. Ing. Petr Mikulenka od 1. 11. 2020 do 31. 10. 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne