Armáda ČR: Základní výcvik zahájili ve Vyškově záložníci a dobrovolníci

10.01.2019 22:28

Tento týden nastoupilo k Centru základní přípravy Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově dalších bezmála osm desítek nováčků. Sedmdesát nových příslušníků Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR zde bude spolu s devíti účastníky tzv. dobrovolného vojenského cvičení procházet šestitýdenní základní přípravou.

Armáda ČR: Základní výcvik zahájili ve Vyškově záložníci a dobrovolníci
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Příjem a evidence osob, předložení nezbytných dokladů, seřazení do čet, první vojenské pokyny instruktorů, krátká zastávka na internátech k ubytování a poslední kroky ještě jako civilistů míří do skladu, kde se fasuje oblečení.

Vše se odehrává velmi rychle, a tak 2. četa pod vedením rotmistra Martina Kadlece se již krátce po osmé ranní řadí v areálu kasáren Dědice. „Končit. V trojstup nastoupit. Pozor.“ Postupně zaznívají rázným hlasem rotmistra Kadlece velitelské pokyny a nováčci si začínají uvědomovat, že jsou skutečně na vojně. Po prvním přesunu tato četa o půl deváté vstupuje do výstrojního skladu.

Fasování výstroje

S připravenými doklady jeden po druhém fasují vojenskou výstroj. Na řadu jde nejprve devět účastníků dobrovolného vojenského cvičení, mezi nimiž je i vojínka Martina Hlavinková. Velmi sympatická třicetidvouletá prodavačka sportovních potřeb přemýšlí o životě spojeném s armádou již delší dobu, ale aby zjistila, co to obnáší, zkouší nejprve formu cvičení. A jelikož je vystrojená mezi prvními, hned dostává první úkol - zapisuje nafasované velikosti výstroje svých spolubojovníků. Kvituje, že v četě jsou čtyři ženy a doufá, že kromě fyzické zátěže zvládne i všechny testy.

Kontrakt s armádou

A na řadu přicházejí záložníci. Ti fasují výstroje víc. Na rozdíl od dobrovolníků je totiž váže kontrakt s armádou, kdy i po absolvování základní přípravy budou nadále pro armádu aktivními. Mezi nimi je elektrikář vojín Petr Váňa, který by rád byl vojenským profesionálem, ale kamarád mu poradil, ať to nejprve zkusí jako záložník a vyzkouší si, zda vojenské prostředí bude pro něj to pravé. Také vojínka Eva Vášová účast v aktivní záloze přijala jako výzvu. Její přítel, nynější student Univerzity obrany, jí o základní přípravě vyprávěl a myslí si, že by nezvládla ani první týden. „To mě vyhecovalo jít k záložníkům. Zvládli to jiní, chci to dokázat také, “ vysvětluje s velkým odhodláním Eva, která přiznává, že fyzicky se připravovala jak v posilovně, tak túrami se zátěží.

V průběhu postupného převlékání do vojenského velitel Kadlec zdůrazňuje: „Hlavně si uvědomte, že jste součástí čety, což také znamená, že si navzájem budete ve všem pomáhat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…