Armáda ČR: Ženisté v Lotyšsku prošli certifikačním cvičením, nejlepším mezinárodním vojákem je Čech

10.10.2022 21:20 | Tisková zpráva

Září bylo pro posílenou pontonovou četu 9. úkolového uskupení Armády ČR v misi eFP Lotyško náročné, a to především protože její vojáci museli zdolat hned tři cvičení po sobě. Češi úkoly splnili na velmi vysoké úrovni, z jejich řad pak vybrali nejlepšího vojáka certifikačního cvičení.

Armáda ČR: Ženisté v Lotyšsku prošli certifikačním cvičením, nejlepším mezinárodním vojákem je Čech
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Cvičení na sebe navazovala především svým obsahem. Pioneer Academy byla pro vojáky “školou” především na zdokonalení a secvičení postupů. Na ni navázalo cvičení Rampart Shield, které bylo zaměřeno na obranu a promítly se v něm i zkušenosti právě z Pioneer Academy. Silver Arrow bylo závěrečné certifikační cvičení složené ze všech předchozích.

Pioneer Academy

V rámci prvního cvičení se posílená pontonová četa spolu se španělskými a kanadskými ženisty snažila sjednotit postupy ve zřizování výbušných a nevýbušných zátarasů. Češi tak přišli do akce se španělskou protitankovou minou C5, se kterou zaminovávali cesty a křižovatky. Zřizovali také stromové záseky, protitankové příkopy ženijním náloživem a vytvářeli nevýbušné zátarasy žiletkovým a ostnatým drátem.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Rampart Shield

Druhé cvičení bylo zaměřeno především na obranu. Jeho hlavním úkolem bylo pomocí výbušných i nevýbušných zátarasů zajistit zpomalení a následné usměrnění pohybu nepřítele. V ideálním případě zastavení, ke kterému v rámci rozehry nakonec došlo. Díky tomu část koaličních jednotek mohla přejít z defenzivního postavení do částečné ofenzivy. Bojové prvky koaličních jednotek vytlačily nepřítele ze zájmového prostoru aliančních jednotek.

Na tomto cvičení se zesílená pontonová četa začleněná pod španělskou ženijní rotu podílela na zřizování nevýbušných zátarasů a to například v podobě plotu ze tří řad žiletkového drátu tzv. Concertiny. A jen pro zajímavost, celková délka ukládané Concertiny dosahovala 3 km. V rozmístění mimo boj, kde vojáci vyčkávali na další úkoly, si pak vybudovali palebné postavení pro případ napadení, které neustále zdokonalovali.

Silver Arrow

Třetí a nejdůležitější cvičení posílené pontonové čety přišlo v druhé polovině září s tímto krycím názvem. Šlo o certifikační cvičení celého praporu. Cvičení se zúčastnilo přes 4 tisíce vojáků a dohlíželo a hodnotilo ho přes sto rozhodčích, kteří dorazili ze všech států zastoupených koaličních jednotek v Lotyšsku. Češi byli v rámci cvičení začleněni do španělské ženijní roty. Společným úkolem pak bylo ženijní zabezpečení v rámci přesunu přes vodní překážku (četa měla za úkol zřídit 120tunové soulodí a přepravit koaliční jednotky, tento úkol se v průběhu cvičení opakoval - vždy s přepravou několika kusů techniky) a zřizování nevýbušných zátarasů pomocí žiletkového a ostnatého drátu.

Čech nejlepším vojákem celého certifikačního cvičení

V rámci certifikačního cvičení byla jednotka českého zastoupení hodnocena velmi pozitivně a díky své precizní práci si zasloužila uznání rozhodčích. Díky tomu byl právě z řad českých vojáků vybrán nejlepší účastník celého certifikačního cvičení a tím byl rotný V. Č. Slovy jednoho z českých rozhodčích kapitána J. K, který zde v Lotyšsku působil i jako velitel 7. ÚU se stejným ženijním zaměřením: „Četa rozhodně patřila mezi nejlepší jednotky celého cvičení.“

9. ÚU se blíží do poloviny svého působení a od koaličních partnerů a velení celého kanadského praporu, pod který Češi spadají, má jen pozitivní hodnocení. Slovy kapitána Santi Vazqueze, do jehož španělské ženijní roty je posílená pontonová četa zasazena: „Čeští vojáci zde v Lotyšsku jsou dobrou vizitkou české armády a zde v prostoru plnění operačního úkolu odvádějí velmi dobrou práci. Za sebe mohu říci, že jsem opravdu rád, že zrovna čeští vojáci jsou zasazeni do mé ženijní roty.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…