Armáda ČR převzala nové přilby, do konce roku ji dostane každý voják i záložník

24.09.2020 22:57

Armáda České republiky převzala první dodávku ochranných balistických přileb 2017 od české firmy Argun. Celkem se jedná o 11 603 kusů, které byly převezeny z Hradce Králové do Centra zabezpečení materiálem týlových služeb v Brně ke kontrole a přijetí do evidence. První kusy zamíří k příslušníkům 7. mechanizované brigády, která drží hotovost v aliančních Silách rychlé reakce (NRF - NATO Response Force).

Armáda ČR převzala nové přilby, do konce roku ji dostane každý voják i záložník
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Tato dodávka pro nás znamená obrovský zlom a pokrok. Daří se tak plnit priority s ohledem na zabezpečení ochrany jednotlivce. Zásadní je, že do konce roku budeme disponovat dostatečným počtem přileb, aby jí získal každý voják, včetně příslušníků aktivní zálohy. Všichni tedy budou na stejné úrovni, vystrojeni nejmodernějším materiálem,“ uvedl při přejímce přileb ředitel agentury logistiky plukovník Stanislav Hudeček.

„Nové balistické přilby jsou velkým posunem vpřed. Jejich ergonomie, ale i užitná vlastnost z nich dělají prostředek pro moderní bojiště. Jako první nové přilby získají vojáci naší brigády, kteří drží hotovost v aliančních Silách rychlé reakce NRF," uvedl plukovník Petr Svoboda, velitel 7. mechanizované brigády.

Plná kompatibilita

Přilba 2017 je kompatibilní s používanými balistickými vestami, se sluchátky Peltor a dalším vybavením pro komunikaci. Je použitelná pro osádky, obsluhy a roje pozemní techniky. Umožňuje střelbu se zbraněmi odpalovanými z ramene a ručními zbraněmi. Je použitelná v kombinaci s prostředky individuální ochrany jednotlivce, a to s ochrannou maskou OM-90.

Variabilní systém

Přilba má variabilní systém vnitřního vybavení pro individuální přizpůsobení na hlavu vojáka. Svým provedením umožňuje rozložení hmotnosti. Uživatele neomezuje v plnění bojových úkolů při pěším pohybu, střelbě nebo ve vozidlech. Konstrukci lze rozdělit na dvě části a to skořepinu – základní část přilby z vrstveného kompozitu splňující požadované parametry balistické a mechanické odolnosti s matným povrchem má tvar ACH (Advance Combat Helmet) ve středním vykrojení (Mid Cut). Je v barvě tmavozelené-olivové.

Vnitřní část skořepiny je opatřena stuhovými uzávěry s háčkovou částí pro přichycení polštářků. Po celém obvodu je skořepina opatřena pryžovým lemem. Dále je zde vnitřní část, která umožňuje optimální nastavení přilby přesně podle velikosti konkrétního uživatele. Systém vnitřního vybavení je tvořen odnímatelnými polštářky a upevňovacím nastavitelným pásem s nízkoprofilovým aretačním kolečkem umístěným v zadní části přilby oblasti zátylku. Tento systém umožňuje nastavení podle obvodu hlavy uživatele. Pro optimální držení na hlavě uživatele je zde čtyřbodový upínací systém. V balení každé přilby jsou systémy pro vymezení vně skořepiny, ale také dva převlečníky. Pouštní a zimní. Zimní lze nainstalovat bez potřeby odšroubovávání lišt pro upevnění možného příslušenství.

Použití moderního vybavení a doplňků

Oproti předešlým přilbám jsou zde vyjma popsané konstrukce důležité hlavní prvky v podobě bočních railových lišt a přednímu uchycení. Boční lišty lze využít například pro použití svítilny, kamery a jiného zařízení, přední úchyt je přímo určen pro systém nočního vidění, například typu MUM. Dokonce je zde možné upravit aretaci pomocí systému gumiček, ne vzdáleně připomínající známé gumicuky. Jedná se o obrovský posun vpřed. Armáda tak získává přilby, které vojákům umožní lépe plnit zadané úkoly a více dokázat využít další techniku, včetně například komunikačních systémů či tlumících sluchátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…