Arnika: Chceme dýchat! Obyvatelé ukrajinských měst demonstrují za snížení průmyslových emisí

06.10.2018 7:34

Tisíce lidí z Mariupolu, Záporoží a Krivého Rogu se v sobotu 29. Září zúčastnily série ekologických akcí pod heslem “Chci dýchat”. Místní vyšli do ulic s požadavkem, aby vláda a průmyslové podniky obrátily pozornost k tamním ekologickým problémům a začaly je řešit. Během demonstrací podepisovali petice s požadavky pro znečišťovatele a veřejné orgány.

Arnika: Chceme dýchat! Obyvatelé ukrajinských měst demonstrují za snížení průmyslových emisí
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Ve východoukrajinském Mariupolu, lidé vyšli do ulic symbolicky v maskách a respirátorech. Jsou přesvědčeni, že místní ani státní orgány nevěnují dostatečnou pozornost ekologickým problémům jejich města, především emisím z metalurgických závodů.

Účastníci akce sbírali podpisy pod peticí adresované holdingu Metinvest magnáta Rinata Achmetova, Parlamentu Ukrajiny, Ministerstvu pro místní rozvoj, Státní inspekci a Ministerstvu životního prostředí. Požadují instalovat v místních ocelárnách filtry, monitorovací čidla přímo na zdroje emisí, vyžadují přijetí evropských norem pro maximální přípustné koncentrace znečišťujících látek a zlepšení pracovních podmínek pro pracující.

„Žádný protest sám o sobě nemůže vyřešit obtížný problém znečištění v průmyslovém městě,” upozorňuje Maxim Borodin, aktivista a mariupolský zastupitel ze strany Síla lidí. ”Pomůže pouze permanentní tlak na znečišťovatele a vytváření takových podmínek, ve kterých pro něj bude levnější investovat do modernizace podniku než platit pokuty do státní kasy. Všichni společně budeme pokračovat, hledat řešení, nestaneme se pasivními a dříve nebo později bude nad Mariupolem čisté nebe,“ předestírá Borodin optimální postup.

Se zdraví ohrožujícími dopady metalurgických závodů bojují i další významná centra ukrajinského těžkého průmyslu. Podobné akce jako v Mariupolu se pod hashtagem (Chci dýchat) konaly ve stejný den také v Záporoží a v Krivém Rogu.

Podle Anny Ambrosové z občanské iniciativy Dost bylo trávení Krivého Rogu bylo cílem shromáždění upozornit na problémy velkých průmyslových měst, jejichž občané jsou nuceni dýchat vzduch se značně rizikovými koncentracemi nebezpečných látek.
“Za práci v takových podmínkách mají zaměstnanci průmyslových podniků nárok na finanční odškodnění nebo hrazenou lékařskou péči. Zbytek obyvatel města takové výhody nemá. Proto jsme sepsali petici adresovanou prezidentu Ukrajiny, aby uznal Mariupol, Krivoj Rog a Záporoží coby oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší," vysvětluje Ambrosová

FOTOGALERIE: #ChcemeDýchat - volají zamořená průmyslová města na Ukrajině

Všechny sobotní akce upoutaly značnou pozornost médií. Ukrajina je jednou z nejznečištěnějších zemí na světě, podle WHO každý rok na Ukrajině způsobeno kvůli tomuto problému odhadem okolo 60 000 úmrtí.

„Již několik let za sebou jsou Záporoží, Krivoj Rog a Mariupol zařazeny na seznam měst s nejznečištěnějším ovzduším. V těchto průmyslových městech žijí celkem asi dva miliony obyvatel. Jejich požadavky jsou adresovány především úřadům, které mají za úkol co nejrychleji implementovat směrnice EU o kvalitě ovzduší a průmyslových emisích, a příslušným kontrolním orgánům ochrany životního prostředí. Tyto kroky mimochodem vyžaduje i článek 16 ukrajinské ústavy, v němž se uvádí, že právo na zdravé životní prostředí a zachování ekologické rovnováhy na Ukrajině je povinností státu," připomíná Tamara Charčylava, právnička z kyjevské nevládní organizace Ecoaction.

Arnika a Ecoaction ve spolupráci s aktivisty a odborníky z průmyslových měst pracují na jedinečné studii o vlivu znečištění ovzduší na ukrajinské životní prostředí. Výsledky výzkumu, který je podpořen z Programu Transformační spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR, budou představeny široké veřejnosti do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…