Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku se stal snímek Valdštejnské aleje v Zahrádkách na Liberecku

27.01.2020 13:30

Prvenství ve fotosoutěži ankety Alej roku získala fotografie Valdštejnské aleje od Miloslava Janovského. Druhé místo obsadil snímek lipové aleje u hradu Veveří na Brněnsku od Zdeňka Adlera.

Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku se stal snímek Valdštejnské aleje v Zahrádkách na Liberecku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Zaujala také císařská alej u Jáchymova v Karlovarském kraji od Lenky Křížové. Rozhodli o tom patroni, kteří vybírali z fotografií nominovaných alejí. 

V příloze najdete tři vítězné snímky. Petra Vojtková, Petra Kohoutová ze Sester Havelkových, Jana Moučková z AUDIT DANĚ CZ s Karolinou Kostićovou z Arniky se dokonce sešly a vybíraly vítězné snímky osobně, viz další přiložené fotografie.

Vítězné fotografie jsou k dispozici ke stažení ZDE.

Porotci udělili první místo Miloslavu Janovskému za snímek lipové aleje vedoucí od zámku v Zahrádkách, kterou v 17. století založil Albrecht z Valdštejna. Autor vítězného snímku se může těšit na digitální zrcadlovku Canon. 

„Ankety Alej roku se účastním pravidelně pět let. Jako amatérský fotograf fotím přírodu a krajinu, do které stromy a aleje patří a oživují ji. Lipová alej v Zahrádkách mě zaujala před mnoha léty při cestě do Českého Švýcarska,“ uvedl vítěz Miloslav Janovský.

Více o aleji v Zahrádkách ZDE.  

Druhým místem porota ocenila Zdeňka Adlera za fotografii lipové aleje, která spojuje kostel Nanebevzetí Panny Marie s hradem Veveří ze 13. století. Stříbrný vítěz obdrží kompaktní tiskárnu Canon.

„Anketa Alej roku byla pro mě náhodným objevem a velmi mě zaujalo její pojetí. Jako amatérský fotograf a brněnský patriot jsem po jejím shlédnutí neviděl jinou možnost, než se zúčastnit. Ke vzniku fotografie aleje u hradu Veveří dopomohly podzimní mlhy, které na tomto místě bývají velmi časté,“ řekl Zdeněk Adler.

Více o lipové aleji u hradu Veveří ZDE.  

Na třetím místě se umístila Lenka Křížová se snímkem Císařské aleje v Jáchymově, kterou tvoří vzrostlé lípy vysázené na přelomu 19. a 20. století. Na bronzovou autorku čeká stolní inkoustová tiskárna Canon.

„Mám moc ráda aleje a také je ráda fotím. Vzbuzují ve mně úctu a pocit uklidnění. Bydlím nedaleko Císařské aleje v Jáchymově a tato krásná a zachovalá alej je častým cílem mých toulek přírodou,“ dodala Lenka Křížová.

Více o Císařské aleji v Jáchymově ZDE.  

Všichni vítězové navíc obdrží např. Marmelády s duší Pošumaví, biočaje a vstupenky do bylinkového ráje v Čejkovicích Sonnentor, biomošty od Ovocnářské farmy Kareš Ostroměř, vstupenky do botanických zahrad po celé republice nebo knihy o památných stromech z nakladatelství Marie Holečkové.

Vítězné fotografie letos vybírali patroni, kteří převzali záštitu nad anketou Alej roku:

  • Petra Vojtková – muzikálová herečka a zpěvačka

  • Sestry Havelkovy – zpěvačky

  • Iva Hüttnerová – malířka

  • RNDr. Václav Cílek, CSc. – spisovatel, geolog a klimatolog

  • RNDr. Václav Větvička – botanik, spisovatel a publicista

  • Marie Hrušková – spisovatelka, scenáristka a pedagožka

  • doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. – vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně

  • Jan Cága – fotograf

  • Ing. Jana Moučková – ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…