Arnika: Tisíce lidí žádají zastavení spalovny v Mělníku

27.03.2018 16:57

Vláda Andreje Babiše ve středu 28. března navštíví elektrárnu Mělník, kde se plánuje výstavba obří spalovny komunálního odpadu. Zástupci petičního výboru STOP spalovně Mělník přivítají premiéra a ministry peticí s téměř 3000 podpisy a velikonoční nadílkou – vajec bez dioxinů.

Arnika: Tisíce lidí žádají zastavení spalovny v Mělníku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

V rámci návštěvy Středočeského kraje ve středu 28. března zavítají členové vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem do mělnické elektrárny, v jejímž areálu by měla vzniknout diskutovaná spalovna odpadů. Proti výstavbě se v regionu strhla vlna odporu: „Občané už tak těžce zkoušených okolních obcí se snaží proti dalšímu zdroji znečištění bránit. V současné době petici proti spalovně podepsalo bezmála 3000 lidí a podpisy stále přibývají,“ uvádí Hana Beranová z iniciativy STOP spalovně Mělník.

Členové iniciativy se proto chystají předat podpisové archy přímo zástupcům vlády a symbolickým dárkem zároveň vyjádří své obavy z možných rizik spalování odpadů: „Panu premiérovi a ministrům předáme vejce od slepic chovaných na dohled od elektrárny vyzdobená nápisy ZATÍM BEZ DIOXINŮ,“ dodává Kristýna Hypšová z nedaleké Vlíněvse.

Plánovaná spalovna komunálních odpadů s kapacitou 320 000 tun ročně bude využívat odpad z celého Středočeského kraje a částí krajů Libereckého a Ústeckého. Stane se tak největším zařízením v České republice. Její výstavba je přitom zcela zbytečná. Politici se na celoevropské úrovni shodli na ústupu od skládkování, které bychom měli nahradit recyklací. „Právě dokončované nové evropské směrnice počítají minimálně s 65% recyklací v roce 2035. Studie Hnutí DUHA z roku 2016[1] propočítala, že v Česku při 65% míře recyklace nebude žádná spalovna v Mělníku potřebná,“ řekl Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA.

„Během projednání vlivů na životní prostředí lidé znalí poměrů ve středních Čechách zdůrazňovali, že odpady z jižní poloviny Středočeského kraje bude kvůli špatné dopravní infrastruktuře k Mělníku těžké dostat. Spalovna je tedy nesmyslně předimenzovaná a navíc bude produkovat toxický popílek a popel. Bude tedy stejně potřebovat skládku. Ptáme se proto vlády, zda není lepší odpad zredukovat ekologičtější cestou než jeho spálením,“ doplňuje Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady spolku Arnika.

Poznámka:
[1] Studie Hnutí DUHA „Skutečně potřebné kapacity pro energetické využití odpadu v ČR“ ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…