Asociace cestovních kanceláří vyzvala k podpoře IATA agentur

26.01.2021 16:14

Specializované cestovní agentury na prodej letenek IATA by loňský rok z firemní historie nejraději vymazaly. Stejně tak by to s chutí udělaly všechny subjekty, které spadají do oblasti cestovního ruchu.

Asociace cestovních kanceláří vyzvala k podpoře IATA agentur
Foto: ackcr.cz
Popisek: Asociace cestovních kanceláří ČR - logo

V polovině února 2020 uzavřela letecké spojení se světem Čína. Uzavírka celosvětového leteckého provozu vyvrcholila v polovině března. Od té doby se pracovníci letenkových agentur přeškolili na záchranáře a nyní převážnou část jejich práce zabírají refundace zrušených letů a komunikace se zklamanými klienty. Frekvence leteckých spojů se stále nachází na úrovni 10–15 % minulých let. 

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

Meziroční pokles prodeje letenek (2019/2020)  činil dříve těžko představitelných 80,5% 

IATA agentury reprezentují společnosti jako Air Marine, Asiana/Letuška.cz, Fly United, OK Tours, Student Agency a další.

Jedná se o společnosti, jejichž služby využívá nejen široká veřejnost, ale i firmy a státní instituce. „V korporátním prodeji jsme vázáni dlouhodobými smlouvami, z nichž vyplývají naše povinnost jako jsou non-stop linka, personální zajištění, řešení komplikací vzniklých na služebních i soukromých cestách atd. Mnozí z nás pracují pro státní instituce na základě přísných kritérií a svoje závazky plníme bez přestávky i v tomto těžkém období pandemie“, připomíná Josef Trejbal, předseda IATA sekce při ACK ČR.  

Pomoci se jim zatím nedostalo a letenkové agentury jsou bez příjmů už téměř rok. ACK ČR vyzvala vládní představitele s konkrétním návrhem podpory tohoto významného segmentu cestovního ruchu, na který se v program COVID – CESTOVNÍ RUCH zapomnělo. 

  • V roce 2019 objem v ČR prodaných letenek přes specializované tzv. IATA agentury činil 8.3 miliardy Kč, to reprezentuje cca 922 222 kusů letenek

  • V roce 2020 objem v ČR prodaných letenek přes IATA agentury činil 1.6 miliardy Kč, to představuje cca 177 777 kusů letenek

Celkový rozdíl, pokles v počtu vystavených letenek činí 744 445 letenek a je rozložen mezi všechny IATA agentury.

„Domníváme se, že pomoc státu podnikatelům by měla být spravedlivá a neměla by opominout některý z oborů, v tomto případě jeden z oborů českého cestovního ruchu. Přestože jsme malý, vysoce specializovaný obor, zaměstnání v něm našlo tisíc českých občanů a také náš  obor s ročními tržbami v řádu miliard korun ročně je důležitou součástí české ekonomiky“, uzavírá Trejbal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…