Asociace krajů ČR: Hejtmani předloží Správě státních hmotných rezerv požadavky na ochranné prostředky

11.05.2020 19:38

„Železná zásoba“ pro krizové období, kterou stát pořídí prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv, by měla zahrnovat i počty ochranných prostředků (OOP), které by potřebovaly kraje v okamžiku vypuknutí případné další vlny nákazy.

Asociace krajů ČR: Hejtmani předloží Správě státních hmotných rezerv požadavky na ochranné prostředky
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Asociace krajů předá přehled potřebného množství OOP na zhruba 2 měsíce ministerstvu průmyslu a obchodu. Na dnešní videokonferenci se zástupci MV a MPO to potvrdil 1. místopředseda Rady Asociace krajů pověřený vedením tohoto orgánu a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Budeme doufat, že pro nás v případě nouze pak Správa státních hmotných rezerv potřebné respirátory, roušky či obleky bude mít. Zásobujeme kromě regionálních nemocnic také sociální služby, obce s rozšířenou působností či školství a další oblasti,“ zdůraznil Jiří Běhounek.

Ministr vnitra Jan Hamáček informoval hejtmany o tom, že letecký most s dodávkami z Číny byl ukončen a vlakem dorazí už jen menší rezerva pro případ krize. Poslední zavážku kraje dostanou v tomto týdnu od Ministerstva zdravotnictví ČR a bude určena pro praktické lékaře a ambulantní specialisty. Jiří Běhounek poděkoval ministrovi za efektivní spolupráci MV i Hasičského záchranného sboru ČR v uplynulých měsících. „Náš dík patří i Ústřednímu krizovému štábu, který reagoval na požadavky jednotlivých regionů. A rád bych znovu poděkoval kolegům hejtmanům, dokázali jsme, že si i v takové situaci umíme poradit tak, aby všechno fungovalo,“ dodal Jiří Běhounek.

Ten také informoval představitele krajů ohledně jednání s vedením Svazu měst a obcí ČR o kompenzaci ztrát v regionální dopravě, kterou bude za Asociaci krajů řešit s ministerstvem dopravy liberecký hejtman Martin Půta. Svaz rovněž požádal kraje o to, zda by dál byly schopny udržet dotační tituly, v rámci nichž podporují města a obce. Jde například o Program obnovy venkova. Hejtmani v nejbližší době budou diskutovat o tom, jaké náklady si vyžádalo řešení koronavirové krize, nakolik musely být omezeny investice v regionech a vytvoří seznam předpokládaných ztrát. Další společné videokonferenční jednání je čeká 25. května 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…