Asociace krajů ČR: Kraje požádají vládu o dvakrát 4 miliardy ze SFDI na opravy silnic II. a III. tříd pro roky 2020 a 2021

30.04.2020 9:15

Celkem 8 miliard korun budou chtít vzhledem k vzniklé ekonomické situaci hejtmani českých a moravských krajů od státu pro letošní a příští rok na opravy silnic II. a III. tříd.

Asociace krajů ČR: Kraje požádají vládu o dvakrát 4 miliardy ze SFDI na opravy silnic II. a III. tříd pro roky 2020 a 2021
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Na vládu se také Asociace krajů ČR obrátí kvůli kompenzaci ztrát ve veřejné dopravě. Po dnešní videokonferenci představitelů krajů to potvrdil 1. místopředseda Rady Asociace krajů pověřený vedením tohoto orgánu a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Obrátím se dopisem na premiéra a další členy vlády s požadavkem, aby kraje s ohledem na propad daňových příjmů a výdaje související s opatřeními ohledně koronavirové nákazy dostaly od SFDI finanční prostředky na opravu a rekonstrukce silnic II. a III. tříd ve výši 4 miliardy korun pro rok 2020 a další 4 miliardy pro rok 2021. Kraje mají připraveny projekty oprav silnic i mostů na krajských komunikacích, mohou finance ihned čerpat a jsou schopny je proinvestovat. V regionech jsou i dostatečné stavební kapacity pro realizaci prací,“ uvedl Jiří Běhounek. 

Významné ztráty kraje sčítají i ve veřejné autobusové a železniční dopravě, kterou krizová opatření také postihla. „Krajské rozpočty to zasáhne zásadním způsobem, někde se problém navíc týká i regionálních letišť a lodní dopravy. Do konce dubna může jít o celkovou částku za všechny kraje ve výši odhadem okolo 1, 3 miliardy korun, přičemž v tom není zahrnuta městská hromadná doprava,“ uvedl gestor Komise pro dopravu Rady Asociace krajů a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 1. místopředseda Jiří Běhounek jej proto pověřil, aby se obrátil dopisem na ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka s žádostí, ať stát v rámci stabilizace fungování veřejné dopravy zváží příspěvek, který by propad v základní dopravní obslužnosti sanoval. Komise Rady AKČR pro dopravu dále ustanovila pracovní skupinu, která ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR zpracuje metodiku tzv. Bezpečné dopravy, kde budou popsány metody a postupy pro bezpečné zajištění dopravní obslužnosti v krajích s ohledem na zdraví cestujících a dopravního personálu. 

1. místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek také informoval hejtmany, že by poslední objednané letadlo s dodávkami ochranných prostředků z Číny mělo do ČR dorazit 4. května 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne