Baťovský areál ve Zlíně ožije koncem týdne Dny řemesel

02.10.2014 14:16

Ve dnech 3. – 4. října proběhne v bývalém baťovském areálu první ročník Dnů řemesel, který pořádá Kovárna VIVA a.s. společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje ve spolupráci s dalšími místními firmami. Cílem projektu je přilákat mladé lidi nejen ke strojírenským, ale i dalším řemeslným oborům. V rámci akce připravila Kovárna VIVA na sobotu také speciální doprovodný program pro veřejnost, jehož součástí budou například prohlídky firem, ukázky starých řemesel a II. ročník běhu baťovským areálem.

Baťovský areál ve Zlíně ožije koncem týdne Dny řemesel
Foto: Kovárna Viva
Popisek: Den řemesel pořádá ve Zlíně kovárna Viva

Páteční část letošních Dnů řemesel nabídne žákům základních škol opět komentované prohlídky v provozech jednotlivých firem a možnost zúčastnit se prezentace studijních oborů středních škol. V Kovárně VIVA se například dozví, jak vypadá moderní kovárenství v praxi, co obnáší práce konstruktérů, programátorů nebo operátorů výrobních linek nebo kde všude najdou uplatnění jejich výkovky. Otevřeny budou i prostory dalších firem – MITAS, GENICZECH-M či ZPS – Frézovací nástroje.

Sobotní doprovodný program, který začíná od 9:00 hodin je potom určený pro širokou veřejnost, která bude mít možnost nahlédnout do výrobních provozů Kovárny VIVA a GENICZECH-M, ale také pod ruce dráteníkům, zámečníkům, kovářům a dalším mistrům starých řemesel. Pro děti je připravena celá řada  aktivit - mohou si například vyzkoušet výrobu klíčů a dobývání sejfu s pokladem, soutěžit o stavebnice Lego nebo se podívat na podkování koně.

Zlínské firmy se snaží touto akcí poukázat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a představit atraktivní formou žákům základních škol a jejich rodičům perspektivu řemesla do budoucnosti. Jedním z netradičních způsobů, jak chce Kovárna VIVA upozornit na tento problém, je i sobotní soutěž ve vaření guláše. „Desítka kuchařů, kteří zde poměří své síly, jsou ve skutečnosti naši zaměstnanci - kováři. Několik let se učili na kuchaře, nenašli práci v oboru, tak nastoupili k nám a na kováře jsme je rekvalifikovali sami,“ říká předseda představenstva Kovárny VIVA Zbyněk Rozsypal a dodává: „Paradoxní je to v tom, že to stojí zbytečné peníze a čas - jak stát na klasickém vzdělání, tak i strojírenské firmy, které musí nové zaměstnance přeškolovat. Podle statistik jsou tyto náklady na rekvalifikaci až třikrát větší, než kdyby se mladý člověk přímo vyučil třeba právě kovářem.“

Akci Dny řemesel uzavře II. ročník běhu baťovským areálem Kovářská pětka, který je určený pro děti i dospělé. Hlavní část závodu odstartuje v sobotu ve 14:00 hodin poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová. 

O PROJEKTU DNY ŘEMESEL

Letošní první ročník Dnů řemesel navazuje na úspěšný nultý ročník, který proběhl v roce 2013 a byl zaměřený především na strojírenské obory. Během jednoho dne firmami v bývalém baťovském areálu prošlo více než 200 žáků základních škol ze Zlína a okolí. Jednalo se o žáky 8. a 9. tříd, kteří se rozhodovali o svém budoucím studiu a právě volba technického nebo strojírenského oboru by pro ně mohla být zajímavou a do budoucna perspektivní variantou.

„Nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve strojírenství a dalších technických oborech je už nyní (a do budoucna bude) klíčový problém,“ hodnotí situaci spolumajitel Kovárny VIVA Čestmír Vančura a doplňuje: „Statistiky hovoří jasně. Jedenáct průmyslových firem ve Zlínském kraji, které se zapojily do společného sběru dat, dává práci přibližně 12 000 zaměstnanců. Během tří let budou na trhu práce hledat 1 100 nových lidí s technickým zaměřením. K dispozici jim však bude stěží polovina absolventů technických škol, než by ve skutečnosti potřebovali.“

Dny řemesel probíhají pod záštitou Zlínského kraje a poslankyně Evropského parlamentu Martiny Dlabajové. 

PROGRAM DNŮ ŘEMESEL

PÁTEK 3.10.2014 – 8:00 – 14:00

- Exkurze pro základní školy

- Komentované prohlídky firem Kovárna VIVA, MITAS, GENICZECH-M, ZPS – Frézovací nástroje

- Prezentace studijních oborů středních škol

SOBOTA 4.10.2014  9:00 – 15:00 program pro veřejnost

- Prezentace středních škol

- Komentované prohlídky provozů firem (Kovárna VIVA – 72., 74. budova, GENICZECH-M – 54. budova)

- Profesionální karieroví poradci

- Prezentace Technologické platformy Svazu kováren ČR

- Výstava historie strojírenství

doprovodný program - 9:00 – 15:00

- Ukázky tradičních řemesel - zámečnictví, umělecké kovářství, řezbářství, podkovářství, výroba mincí a další

- Interaktivní program pro děti – dobývání sejfu ručně vyrobenými klíči, závodní dráha pro RC modely aut, Lego koutek, …

- Soutěže

- Občerstvení

  9:30 - podkování koně
10:00 - tovaryšská zkouška
10:00 - soutěž ve vaření guláše - ochutnávka
10:15 - projížďky na koni
11:00 - podkování koně
12.00 - vyhlášení výsledků soutěž ve vaření guláše 

Běh areálem - Kovářská 5
12:00 - registrace
12:30 - dětský závod
14:00 - start hlavního závodu
14:45 - vyhlášení výsledků

Doporučení pro návštěvníky akce: Nejlepší dostupnost areálu je MHD (zastávka Poliklinika). Případně odstavné parkoviště pro automobily vedle 91. budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…