Burčáková sezóna 2016: klamavé značení a přídavek vody

13.12.2016 10:26 | Zprávy

Po vyhodnocení většiny odebraných vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu lze z hlediska bezpečnosti a jakosti charakterizovat letošní sezónu jako dobrou, proti excesům ale potravinářská inspekce neprodleně zasahuje.

Burčáková sezóna 2016: klamavé značení a přídavek vody
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

V letošní sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 498 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu ČZHM). V 69 případech inspektoři vedle kontroly provozovny a dokumentace přistoupili i k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na podnět spotřebitele.

Laboratorní rozbor prokázal pochybení u čtyř vzorků. Klamavé použití názvu „burčák“ inspektoři zjistili v jičínské provozovně Brumovín CZ, kde prodejce nabízel pod názvem burčák kvašený nápoj z hroznů nepocházejících z ČR, což SZPI prokázala izotopovou analýzou. U vzorku z prodejního stánku Petra Blažeje ve Světlé nad Sázavou rozbor identifikoval nepovolený přídavek vody 17 %, v provozovně Velbur s.r.o. v Rokycanech analýza u vzorku naměřila nízký obsah skutečného alkoholu, a v případě vzorku odebraného na stánku pana Ondráčka z Ostravy, byl naměřen nižší než deklarovaný objem nápoje (uvedeno: 1 500 ml, naměřeno 1440 ml).

Kompletní přehled vyhovujících i nevyhovujících vzorků viz tabulka níže.                                             

V loňském roce 2015 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 79 vzorků a požadavkům právních předpisů nevyhověly 2 z nich.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, označování a průvodní dokumentaci. Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben a botanický původ přítomného lihu. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, nebo množství přidané vody.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Proč je důležité, kdo je v čele nějakého výboru?

A proč myslíte, že vám ANO žádného předsedu nedalo? A taky vzhledem k tomu, jak jde ta politická kultura z kopce (podle mě dost) neměly by se nějaké nepsané zvyklosti uzákonit? Jako třeba kdo má nárok na nějakého předsedu výboru nebo funkci ve vedení sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Motivujeme mladé ke studiu doma v kraji

22:31 Moravskoslezský kraj: Motivujeme mladé ke studiu doma v kraji

Moravskoslezský kraj aktivně pracuje na tom, aby mladí lidé neodcházeli za vzděláním a prací mimo re…