ČEZ: Cifršpióni ze Skupiny ČEZ věnovali čas pro dobrou věc Centru sociálních služeb Hvozdy

10.10.2020 10:49

Čtrnáct energetiků z pražské centrály Skupiny ČEZ, konkrétně z útvarů centrální controlling a účetnictví, si přijelo odpočinout od každodenních čísel do Centra sociálních služeb Hvozdy.

ČEZ: Cifršpióni ze Skupiny ČEZ věnovali čas pro dobrou věc Centru sociálních služeb Hvozdy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jejich relax ovšem spočíval v tom, že celý den věnovali „Času pro dobrou věc“, tedy dobrovolnictví. Různé výpočty, tabulky a hlavně sezení v kanceláři u počítačů tak nahradili pobytem na čerstvém vzduchu a manuální prací ve prospěch klientů, jimž je centrum druhým domovem. Všichni se převtělili do různých dřevorubeckých rolí během likvidace již pokácených přerostlých borovic či odstraňování  náletových dřevin v rozsáhlém areálu.  

Tým vedený ředitelem útvaru účetnictví Petrem Roháčkem jezdí do Hvozdů již osmým rokem. Personál a hlavně klienty centra tak všichni považují  za své dlouholeté přátele a kamarády a těm se přece vždy pomáhá. To je i každoroční hlavní krédo všech dobrovolníků, jež oceňuje i ředitelka Centra sociálních služeb Hvozdy Romana Hromádková: „Každoroční pomoc zaměstnanců Skupiny ČEZ, kteří vždy odvedou pořádný kus práce, je pro nás opravdu existenční záležitostí. Finanční prostředky na údržbu máme omezené, doslova nízké. A jakmile dojde na další úsporná opatření, jako první se pochopitelně sáhne zase na peníze na běžnou údržbu. Samozřejmě, že když se potřebuje opravit okap či střecha, tak se peníze najdou. Na obyčejné vymalování, úklid a další drobné věci, však již nezbyde. Proto jsme rádi za pomoc, díky níž ušetříme prostředky na případné opravy vážnějšího rázu.“

Podle Petra Roháčka jezdí všichni do Hvozdů rádi. „Hlavně nás těší, že jsme pokaždé přivítáni s nadšením. Takže víme, že naše pomoc má smysl. I když jsme cifršpióni, vždy jsme dokázali přiložit ruce k dílu a vyzkoušet si různé profese. Já už jsem byl například dřevorubcem, zahradníkem i údržbářem přes všechno. Zatím jsme si vždy našli i čas na posezení s klienty, s nimiž si jen tak povídali o životě či si zahráli nějakou hru. Na závěr jim pak věnujeme naše oranžová firemní trička. Letos je to bohužel vzhledem ke covidu jen o práci bez osobního kontaktu.“ Energetici se tak z bezpečnostních důvodů s klienty nesetkali, pro převléknutí do pracovního a uložení věcí měli vyčleněnou jednu ze samostatných chatek se sociálním zázemím. Rovněž během oběda stolovali samostatně pod širým nebem.

Centrum sociálních služeb Hvozdy poskytuje kompletní péči a služby lehce a středně těžkým mentálně postiženým klientům, případně osobám s kombinovaným postižením. Provozuje rovněž sociálně akviziční služby pro rodiny s dětmi; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež ve věku 6 až 26 let ohrožené společensky nežádoucími jevy, osoby v krizi a rodiny s dítětem (dětmi), odborné sociální poradenství, odlehčovací službu, sociálně terapeutické dílny a týdenní stacionář. V současnosti poskytuje služby osobám z Prahy a Středočeského kraje. Ambulantní služby jsou pak zaměřeny zejména na klienty z oblasti Prahy - západ, konkrétně Středního Povltaví. 

„Sice jsme vesměs manuálně zruční, ale některé práce přece jen děláme poprvé. Jsme tu ovšem od toho, abychom pomohli. Vždy tu panuje výborná atmosféra a dobrá nálada také dělá hodně. Řečeno slovní hříčkou, jsme rádi, že oni jsou rádi; za naši přítomnost, pomoc a přátelství,“ uvedli za všechny z útvaru účetnictví Veronika Hoppová a Oldřich Liška. „Na rozdíl od kolegů z útvaru účetnictví jsme zde všichni poprvé. Nicméně ani my se nebojíme přiložit ruce k dílu a pomoci tam, kde je to zapotřebí. Určitě tu nikdo z nás není naposledy,“ shrnula za druhou partu z centrálního controllingu Lenka Adamcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…