ČEZ: Dvě desítky zajíců nedobrovolně opustily temelínskou elektrárnu

11.01.2020 13:32

Netradiční cesta z jaderné elektrárny do lesního revíru dnes čekala na 21 zajíců polních. Těm se z přísně střeženého prostoru Jaderné elektrárny Temelín moc nechtělo. Jiného názoru ale byli myslivci z obce Temelín, kteří se postarali o jejich bezpečný odchyt v areálu elektrárny. Hned po svém „zadržení“ se ušáci vrátili zpět do volné přírody v blízkosti elektrárny.

ČEZ: Dvě desítky zajíců nedobrovolně opustily temelínskou elektrárnu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Nepoužívali jsme žádné zbraně, pasti nebo lovecké psy. Odchyt byl tedy k zajícům velmi šetrný. Po chvilkovém stresu se víceméně nerušeně vrátili zpět do přírody,“ uvedl Josef Váca, člen mysliveckého sdružení Háj a starosta obce Temelín.

Vlastní odchyt trval tři hodiny. Přecházela mu hodinová příprava, během které myslivci nastražili v elektrárně dvanáct sítí celkově o délce 600 metrů. Šest desítek z nich pak udělalo rojnici a rámusem je nahánělo směrem k sítím. Štěkání psů nebo výstřely, které jsou slyšet při běžných lovech, se z Temelína z bezpečnostních důvodů neozývaly. Všichni myslivci museli projít přes přísná bezpečností opatření. Žádné zbraně nesměly být vneseny do areálu elektrárny. Jedinými nástroji myslivců byly sítě, rámus a šikovnost.

Myslivci v největší elektrárně společnosti ČEZ „zasahovali“ už pošesté, poprvé tomu bylo v roce 2006. Celkový počet odchycených zvířat už překročil stovku. Poslední odchyt byl před čtyřmi roky, tehdy v sítích myslivců uvízlo čtrnáct zajíců. „Letos to bylo trochu jednodušší. Především nebyl sníh, takže se dalo lépe pohybovat, ale i zajíci byli rychlejší,“ dodal Josef Váca.

zajíc

Z elektrárny rovnou do lesa

I letos „elektrárenští“ zajíci skončili v revíru temelínských myslivců. Vypuštění předcházelo značkování a kontrola zdravotního stavu. „Zajíci jsou ve velmi dobré kondici. V Temelíně rozhodně nijak nestrádají, spíše naopak. Chybí jim zde přirození predátoři, takže se jim uvnitř elektrárny daří opravdu dobře. V nadsázce lze říci, že Temelín v tomto směru pro nás představuje velmi dobrou chovnou stanici,“ řekl Váca.

Do Temelína se zajíci dostali ještě během výstavby. S oplocením areálu elektrárny získali 123hektarový domov. Zajíci v areálu elektrárny nijak nevadí. Před lety si jich zde všimli někteří zaměstnanci, kteří jsou členy temelínského mysliveckého sdružení. Sami přišli s nabídkou jejich odchytu.

Ještě před třiceti lety se zajíci polní běžně odchytávali v celé zemi a byli vynikajícím exportním artiklem. Dnes je myslivci ochraňují téměř jako své „domácí mazlíčky“.

zajíc

„Zajíci polní dnes bohužel patří k ohroženým druhům. Zemědělské hospodaření, přemnožení černé zvěře, proměna krajiny, spojená se ztrátou remízků a přirozených úkrytů, je důsledkem dramatického úbytku těchto ještě donedávna běžných zvířat v naší přírodě,“ vysvětlil Váca.

Zajíci nejsou v Temelíně jedinými zástupci zvířecí říše. Ve zdejším zámeckém parku elektrárna chová desítky tisíc včel, jsou zde vzácní kapři, veverky nebo několik druhů motýlů (ZDE).

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,45 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…