ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru 1. výrobního bloku

19.06.2023 17:34 | Komerční článek

Rozsáhlé nedestruktivní kontroly tlakové nádoby reaktoru zahájili technici na prvním bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vyvezli z ní proto všech 349 palivových kazet a veškeré vnitřní zařízení.

ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru 1. výrobního bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tato kontrola, kterou energetici provádí na každém z bloků jednou za osm let, bude pomocí speciálního zařízení probíhat nepřetržitě po dobu 10 dnů. Získaná data pak podrobí detailní analýze. Perfektní znalost stavu klíčových komponent je jednou z podmínek nejméně šedesátiletého provozu obou českých jaderných elektráren.

Přípravy na kontrolu tlakové nádoby rektoru začaly hned po odstavení bloku 3. června. Ve středu 14. června energetici dokončili vyvážku paliva z reaktoru 1. výrobního bloku do sousedního bazénu skladování a zahájili přípravy na vyvezení tzv. vnitroreaktorových částí. Současně pracovníci Škoda JS na reaktorovém sále prováděli montáž 5 520 kg vážícího manipulátoru, který odborníci potřebují ke kontrole tlakové nádoby reaktoru. Složená konstrukce připomíná modul kosmické lodi na měsíci.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. byl položen dotaz

Pane Pikoro, vím že se trápíte s rozpočtem a hledáte úspory.

Kolik by se uspořilo ve státním rozpočtu, kdyby 17.Listopad nebyl svátkem s dnem pracovního volna, ale "jen" významným dnem? Zdá se mi, že tento svátek není slaven důstojně a slouží k útokům na občany s jiným politickým názorem.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Značku Klasa získaly dvě zvěřinové delikatesy

22:03 Lesy ČR: Značku Klasa získaly dvě zvěřinové delikatesy

“Jelení pršut“ a “Trhaný divočák“, masné výrobky z produkce zpracovny zvěřiny v krušnohorských Klíne…