ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru 1. výrobního bloku

19.06.2023 17:34 | Komerční článek

Rozsáhlé nedestruktivní kontroly tlakové nádoby reaktoru zahájili technici na prvním bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vyvezli z ní proto všech 349 palivových kazet a veškeré vnitřní zařízení.

ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru 1. výrobního bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tato kontrola, kterou energetici provádí na každém z bloků jednou za osm let, bude pomocí speciálního zařízení probíhat nepřetržitě po dobu 10 dnů. Získaná data pak podrobí detailní analýze. Perfektní znalost stavu klíčových komponent je jednou z podmínek nejméně šedesátiletého provozu obou českých jaderných elektráren.

Přípravy na kontrolu tlakové nádoby rektoru začaly hned po odstavení bloku 3. června. Ve středu 14. června energetici dokončili vyvážku paliva z reaktoru 1. výrobního bloku do sousedního bazénu skladování a zahájili přípravy na vyvezení tzv. vnitroreaktorových částí. Současně pracovníci Škoda JS na reaktorovém sále prováděli montáž 5 520 kg vážícího manipulátoru, který odborníci potřebují ke kontrole tlakové nádoby reaktoru. Složená konstrukce připomíná modul kosmické lodi na měsíci.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí

Manipulátor je při kontrole pevně umístěn k dělicí rovině reaktoru. Středem prochází otočný výsuvný sloup, na jehož spodním konci je rozvodný box a příčná dráha s vozíky osazenými několika měřicími sondami a kamerami. Celý modulární kontrolní systém je navržen tak, aby byl zajištěn pohyb zkušebních sond v celém prostoru reaktoru až do hloubky cca 12 m. Z řídicího pultu manipulátoru, který je umístěn přímo na reaktorovém sále, tak operátoři zkontrolují každý centimetr vnitřní plochy tlakové nádoby reaktoru, včetně jejího dna. Samotné kontroly ultrazvukem, vířivými proudy i vizuální kontroly probíhají pod vodou.

„V rámci odstávky 1. bloku jde o jednu z časově nejnáročnějších kontrol. Příprava manipulátoru zabere zkušeným technikům 42 hodin. Samotná kontrola pak probíhá nepřetržitě 240 hodin. Za tu dobu hlavice manipulátoru najezdí po vnitřní části reaktoru dráhu dlouhou přes 25 kilometrů. Při tom nashromáždí až 50 GB dat,“ prozradil ředitel elektrárny, Roman Havlín.

Kontroly jsou náročné také na personální kapacitu. K zajištění všech činností je zapotřebí minimálně 20 vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří vedle provádění samotných kontrol musí veškerá data zpracovat a vyhodnotit. Závěry z kontrol tak budou známé až za několik týdnů.

„Dukovany, stejně jako Temelín, chceme provozovat celkově nejméně šedesát let, což je aktuálně běžná světová praxe. Podmínkou je zajištění bezpečnosti a výborného stavu klíčových komponent, nejen tlakové nádoby reaktoru, ale i například parogenerátorů a dalších zařízení,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek. Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 7 048 997 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…