ČEZ: Na Moravě nechybí dobíjecí stanice pro elektromobily ani u vinohradů

02.12.2022 22:11 | Komerční článek

ČEZ aktuálně provozuje po celé České republice téměř 470 veřejných dobíjecích stanic. Hned dvě z nich mohou využít řidiči elektromobilů přímo mezi vinicemi, a to u vinařství THAYA na Znojemsku.

ČEZ: Na Moravě nechybí dobíjecí stanice pro elektromobily ani u vinohradů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jejich dostupnosti věnuje ČEZ velkou pozornost a současně rozšiřuje síť rychlých stanic, kde je možné dobíjet více elektroaut najednou. Po celé republice nabízí už 14 míst, kde může dobíjet 6 a více elektromobilů najednou. Řidičům se tak zkracuje čas dobíjení. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Vedle největší jaderné vinice, která se nachází v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany, mohou nově uživatelé elektromobilů čistou bezemisní energii načerpat při návštěvě jižní Moravy také mezi vinohrady. „Propojení a podpora elektromobility s životním prostředím vnímáme jako přirozený krok při prosazování moderních životních stylů s důrazem na čistotu a zdraví a vinohrady by neměly být žádnou výjimkou,“ vysvětluje důvody instalace dvou dobíjecích stanic prokurista vinařství, Vít Trávníček.

Loni řidiči v síti ČEZ načerpali více než 3,5 milionu kWh bezemisní energie, letos se očekává prolomení hranice 4 milionů kWh. Celkový instalovaný výkon sítě ČEZ dosáhne koncem letošního roku 33 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 80tisícového města. ČEZ odhaduje, že do roku 2030 zvýší celkový výkon dobíjecích stanic v síti na více než trojnásobek, a to zejména rozvojem vysokovýkonných hubů – lokalit, kde může díky ultrarychlým stojanům dobíjet 6 a více e-aut najednou. Současné ultrarychlé stanice umí do 10 minut dodat bezemisní energii pro dalších více než 200 kilometrů jízdy. Při čerpání energie tak elektromobilita postupně srovnává krok s auty na klasické pohony.

Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic se loni poprvé v historii během jednoho roku rozrostla o více než 100 nových stojanů a letos opět přidá podobnou porci. Momentálně má téměř 470 stanic a může v jednu chvíli obsloužit až 940 e-aut. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky jich ČEZ postavil z vlastních prostředků.

Česko disponuje jednou z nejrobustnějších a nejrychlejších dobíjecích sítí v Evropě. Na 100 elektromobilů u nás připadá 22 dobíjecích stanic, zatímco průměr v EU je 15. Podíl rychlých a ultrarychlých dobíjecích stanic je u nás 57 procent, oproti evropskému průměru 9 procent. Je to samozřejmě částečně dáno i stále nízkým podílem elektromobilů v Česku, to se ale změní a my se chceme posunout na další úroveň. Ultrarychlé stojany výrazně zkracující dobu strávenou doplňováním energie jsou jedním z řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…