ČEZ: Nejnadanější fyzikové soutěží o účast na světové olympiádě

25.02.2020 10:02

Odpovědí na základní otázku Života, vesmíru a vůbec je prý 42. Přesně tolik středoškoláků proto bude od úterý do pátku řešit zapeklité úlohy v rámci Fyzikální olympiády ve Slaném. Nejpočetnější zastoupení má Jihomoravský kraj, v první desítce kvalifikace jsou ale síly vyrovnané. Nejúspěšnější účastníci celostátního kola dostanou možnost reprezentovat Českou republiku na světové olympiádě v Litvě.

ČEZ: Nejnadanější fyzikové soutěží o účast na světové olympiádě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pokud bude ve středu 26. února město Slaný halit mlha, minimálně čtyři desítky talentovaných středoškoláků budou umět vypočítat, kolik tepla se při vzniku mlhy uvolnilo. Mimo jiné i tuto úlohu totiž zvládlo 38 chlapců a 4 dívky vyřešit při kvalifikaci na 61. celostátní Fyzikální olympiádu. Ta letos probíhá v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném.

„Za více než 60 let své historie dokázala Fyzikální olympiáda nalézt a pomoci vychovat celou řadu talentů, z nichž se později stali velmi slavní vědci. Většina z nich vzpomíná na olympiádu v dobrém. Ti nejúspěšnější řešitelé pak skutečně profesně u fyziky nebo příbuzných oborů zůstávají,“ říká předseda Ústřední komise Fyzikální olympiády Jan Kříž z přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Fyzikální olympiády již deset let podporuje Skupina ČEZ. „Zároveň se snažíme motivovat školy, aby se olympiád účastnily. Víme, že je to pro učitele práce navíc, ale zase od nás mohou získat 200 tisíc korun na vybavení učeben. Loni jsme takto odměnili Gymnázium Brno kapitána Jaroše, které do matematických a fyzikálních olympiád poslalo celkem 55 žáků,“ poznamenal Martin Máca, vedoucí útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Po práci legraci

Zatímco ve středu čekají účastníky Fyzikální olympiády ve Slaném teoretické příklady, ve čtvrtek budou zápolit s experimentálními úlohami. Právě ty jsou častým kamenem úrazu pro naše reprezentanty na světových fyzikálních olympiádách. Kromě náročných počtů, s nimiž by se zapotil i leckterý učitel, ale čeká mladé fyziky i bohatý doprovodný program. Poslechnou si zajímavé přednášky od zástupců České kosmické kanceláře či Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, budou mít možnost vyzkoušet si fluorescenční mikroskop či základy spektrometrie.

Vítězové kromě věcných a finančních cen dostanou možnost reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní fyzikální olympiádě v litevském Vilniusu, která proběhne letos v červenci. Ani v mezinárodní konkurenci se totiž čeští studenti neztratí. Loni z Izraele dovezli čtyři medaile a jedno čestné uznání. Fyzikální olympiády mají v Česku dlouhou tradici. V roce 1959 přišel s jejich myšlenkou prof. Rostislav Košťál z VÚT v Brně. O osm let později stál společně s kolegy z Polska a Maďarska rovněž u založení Mezinárodní fyzikální olympiády.

Společnost ČEZ je partnerem matematických a fyzikálních olympiád od roku 2010. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožňuje kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele, jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…