ČEZ: První temelínský blok přerušil najíždění, o víkendu energetici vymění pomocné zařízení v nejaderné části

16.05.2020 14:19

V noci na pátek přerušili energetici náběh prvního bloku. Důvodem bylo zapůsobení automatických systémů, technologie elektrárny je v nominálním stavu.

ČEZ: První temelínský blok přerušil najíždění, o víkendu energetici vymění pomocné zařízení v nejaderné části
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Vzhledem k nadcházejícímu víkendu s nižší spotřebou elektřiny nepředstavuje odstávka žádný problém pro dodávky elektřiny. Výrobu elektřiny by měl blok obnovit už začátkem týdne.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Ještě před přerušením najíždění dokončili odborníci energetické testy, které potvrdily správnost zavezení paliva. Rovněž parametry turbíny, kde probíhaly rozsáhlé kontroly, jsou v prvních dnech provozu velmi dobré.

Přerušení najíždění bloku využijí energetici k výměně kompenzátoru na potrubí v nejaderné části elektrárny. Jde o zařízení, které tlumí chvění a omezuje teplotní dilatace. Vlastní výměna je záležitostí několika hodin. Zbývají čas tvoří vydrenážovaní potrubí a zpětné najetí bloku. I s ohledem na relativně krátkou dobu prací, zůstane jaderná část na provozní teplotě, nedojde tedy k jejímu vychlazení. Připojení bloku aktuálně vychází na začátek týdne.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…