ČEZ: Temelín před odstávkou výrazně rozšiřuje možnosti testování

18.01.2021 11:48

Vybraní pracovníci, dodavatelé, ale i třeba jen dobrovolní zájemci z řad zaměstnanců se mohou nechat zdarma otestovat přímo v areálu elektrárny. Další ochranné opatření ČEZ v jihočeské elektrárně zavádí především s ohledem na blížící se odstávku.

ČEZ: Temelín před odstávkou výrazně rozšiřuje možnosti testování
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Temelín tak následuje Dukovany, kde ČEZ zaměstnance pravidelně testuje od závěru loňského roku. Dosud zde zdravotníci provedli osm stovek testů. První velkou skupinou byla dnes část podnikových hasičů. Další pracovníci se pak připojí začátkem února. Testy se u vybraných skupin budou zároveň opakovat.

„Testování spouštíme především s ohledem na blížící se odstávku. Dosud bylo naším úkolem ochránit zaměstnance a zajistit bezpečný provoz. Odstávka spojená s velkým množstvím práce znamená nezbytný zvýšený pohyb a koncentraci lidí a my musíme více hlídat hranice naší ochranné bubliny,“ vysvětluje Jan Kruml, ředitel elektrárny.

Doposud antigenní testování prováděl podnikový lékař. Nyní navíc elektrárna připraví podmínky pro plošné preventivní testování. Výsledky testů bude poskytovatel zdravotní péče zadávat do celostátního systému ISIN. Týdně zdravotní personál otestuje až pět stovek lidí. „Řídíme se celostátní pravidly a všechno bude probíhat v souladu s metodikou ministerstva zdravotnictví. Testováním ve vlastní režii navíc odlehčíme praktickým lékařům a testovacím centrům, a tím také minimalizujeme kontakt našich zaměstnanců s ostatními lidmi,“ zdůraznil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V druhé české jaderné elektrárně v Dukovanech preventivně pracovníky testují od listopadu loňského roku. Dosud zde provedli osm stovek testů a i zde je ČEZ zavedl především s ohledem na odstávku a posílení ochrany zaměstnanců.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. Tomu odpovídají i přijatá ochranná opatření v souvislosti s nemocí COVID-19. Kromě práce z domova u těch zaměstnanců, kterým to jejich náplň umožňuje, zde platí například měření teploty u vstupu, povinnost nošení roušek, nebo třeba oddělení míst v jídelnách.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…