ČEZ: Tropická vedra severočeské elektrárny nezaskočila

27.07.2013 10:44

Panující tropická vedra nebyly zatím příčinou nějaké negativní situace v elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech. Provoz ani výroba elektrické energie nejsou ohroženy, i když lidé pracují ve ztížených podmínkách. Protože ve strojovnách a kotelnách je poměrně teplo po celý rok, jsou všichni zvyklí na pravidelný pitný režim. K tomuto účelu jsou ve všech elektrárnách umístěny sifonbary se stálým přísunem chlazené vody. Slazený či hořký čaj pak mají zdarma k dispozici všichni zaměstnanci, kteří se stravují v závodních jídelnách.

ČEZ: Tropická vedra severočeské elektrárny nezaskočila
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jak se shodli všichni vedoucí odboru řízení provozu napříč všemi severočeskými elektrárnami, jejich chod je bezproblémový, i když lidé snášejí vedra, jak se dá.

Že vysoké teploty výrobu v elektrárnách Skupiny ČEZ prakticky neomezují, je logické. Všechny totiž využívají takzvaný uzavřený chladící cyklus, přičemž ke snižování teploty se používají chladicí věže. Jiná situace je ovšem například v sousedním Německu a také ve Francii, kde musejí kvůli tropickým teplotám výrobu elektrické energie omezovat. Používají tam totiž průtočné chladicí systémy, přičemž vodu čerpají a zase vypouštějí přímo do řek. Vypouštěná voda přitom bývá vlivem vedra už natolik teplá, že může negativně ovlivnit ekosystémy řek. To v případě elektráren Skupiny ČEZ nehrozí.

Ve všech elektrárnách, tam kde je to možné, je pochopitelně klimatizace. Týká se to například centrální dozorny a dalších velínů, administrativních budov, obslužných provozů i odpočíváren. Sifonbary jsou pak kromě teplých provozů rozmístěny i tam, kde klimatizaci nelze nainstalovat. Lidé v teplých provozech navíc fasují certifikované ochranné nápoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…