ČEZ: U bezemisních pump v Jihočeském kraji načerpaly elektromobily loni o 56 procent energie víc

10.03.2022 17:05 | Komerční článek

Celkem 98 730 kWh ekologické elektřiny loni odebrali řidiči elektromobilů na stojanech ČEZ v Jihočeském kraji. V porovnání s rokem 2020 je to o 56 procent více. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem čistě elektrických vozidel.

ČEZ: U bezemisních pump v Jihočeském kraji načerpaly elektromobily loni o 56 procent energie víc
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jen loni jich po celé zemi přibylo více než tři tisíce. Rozvíjel se i počet dobíjecích stojanů. ČEZ jich loni nově zprovoznil 110. Celkově řidiči u zelených stojanů největší české sítě načerpali celkem více než 3,5 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny.

V Jihočeském kraji ČEZ aktuálně provozuje deset veřejných dobíjecích stanic, všechny rychlodobíjecí. Kromě krajské metropole Českých Budějovic jsou také v Písku, Prachaticích, Soběslavi, Třeboni a ve Vimperku. Nejčastěji lidé své elektromobily dobíjeli na stojenech Benzina Nádražní, RP Okružní v Českých Budějovicích a u prodejny Kaufland v Třeboni. Celkově se loni u jihočeských stojanů Supiny ČEZ zákazníci zastavili v 6 293 případech. Průměrně při jednom dobití načerpali 15,7 kWh elektřiny.

Řidičům garantuje ČEZ u většiny svých stojanů odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE. Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW dnes tvoří 80 procent sítě a umožňují v jednu chvíli dobíjení dvou elektromobilů. Kromě toho začal ČEZ loni stavět stanice o výkonech od 150 do 180 kW umožňující výrazně snížit dobu čerpání energie. Pět těchto nových stojanů funguje u dálnice D1. Poprvé v historii ČEZ zprovoznil během jednoho roku více než 100 stojanů, konkrétně 110. Dosud nejvíce to bylo 82 stanic v roce 2020. „Letošním úkolem je udržet toto tempo, pokračovat v loni zahájené výstavbě ultrarychlých stanic schopných významně zkrátit časy dobíjení a nabídnout služby velkých hubů. Jen místa se třemi a více stojany totiž dnes v nejvytíženějších místech zvládnou pokrýt rychle rostoucí poptávku,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Síť roste díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF), z prostředků přidělovaných Operačním programem Doprava i z vlastních zdrojů Skupiny ČEZ.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Co ještě o sobě prozradily dobíječky ČEZ?

  • V nabídce dobíjecích stojanů pro e-auta si ČEZ na českém trhu dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl. Více ZDE.
  • Celkový instalovaný výkon všech dobíjecích stanic v síti překročil 25 MW, stejně velká je třeba středně velká vodní elektrárna zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 65tisícového města.
  • Každá z více než 385 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií 770 elektromobilů.
  • Loni řidiči absolvovali 203 703 dobíjení u stanic ČEZ. Bylo to o 24,5 % více než 185 329 „tankování“ v roce 2020.
  • Zatímco průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ se byl předloni 13,6 kWh, loni vzrostl na 15,2 kWh. Řidiči se tak na svých cestách opět zásobili větším objemem energie.

Jak dobíjet u ČEZ?

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ i neregistrovaní platí za odběry energie podle typu stanice a rychlosti nabíjení. Více informací najdete ZDE.

ČEZ a elektromobilita

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes jde o záběr mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Více informací naleznete ZDE, ZDE, ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…