ČEZ: V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén, slyšet bude i v obcích v okolí elektrárny

11.10.2022 8:24 | Komerční článek

Mimořádná zkouška areálových sirén Jaderné elektrárny Dukovany proběhne ve středu 12. října. Kolísavý tón v délce 140 sekund bude znít v areálu elektrárny přesně ve 12:00 hod. a ve 12:15 hodin.

ČEZ: V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén, slyšet bude i v obcích v okolí elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Akustické signály této mimořádné technické zkoušky, která probíhá nad rámec celostátních zkoušek sirén, mohou být slyšitelné i v okolí elektrárny, obyvatelé ale na ně nemusí nijak reagovat.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Testování sirén vnitřního systému varování musí energetici v Jaderné elektrárně Dukovany provádět současně s pravidelnými celostátní zkouškami sirén varovného sytému v České republice, které se obvykle provádí každou první středu v měsíci. Elektrárna musí navíc v půlročních intervalech tyto sirény otestovat kolísavým tónem v délce 140 sekund i při samostatné zkoušce, která proběhne právě tuto středu.

„Areálové sirény jsou zvukově výrazné a osoby projíždějící v blízkosti elektrárny nebo i v okolních obcích tak mohou tyto zvukové signály zaznamenat. Proto o této mimořádné zkoušce, na kterou není třeba reagovat, předem informujeme obecní úřady i obyvatele regionu“, řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v tzv. zóně havarijního plánování, energetici navíc provozují 238 sirén, které jsou centrálně spouštěny z krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru České republiky nebo v případě potřeby přímo z elektrárny. V současnosti probíhá obnova původních rotačních sirén za nové, které umožňují spouštění nejen zvukového signálu, ale také sdělení důležitých informací.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 11 429 614 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…