ČEZ: V Temelíně začala Letní univerzita

17.08.2021 13:04

I když do začátku školního roku ještě několik týdnů zbývá, v Temelíně do školních lavic usedlo hned třicet mladých lidí z technických vysokých škol a univerzit.

ČEZ: V Temelíně začala Letní univerzita
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Třetinu přitom tvoří studentky, jejichž počet na energetické dvoutýdenní stáži Letní univerzita průběžně roste. Sami energetici potvrzují, že absolventi mají velkou šanci najit uplatnění v Jaderné elektrárně Temelín i Skupině ČEZ.

Nejdříve antigenní otestování a pak PCR test. Takto začala letošní Letní univerzita pro tři desítky studentek a studentů technických vysokých škol.

Už s předstihem musela třicítka účastníků absolvovat psychodiagnostické vyšetření stejné jako pro zaměstnance elektrárny. I díky tomu se mohou dostat do míst, která jsou jinak nepřístupná a od odborníků dozvědět řadu detailních informací. Během dvou týdnů čekají na vysokoškoláky tři desítky přednášek a prohlídek například kontrolovaného pásma, strojovny, havarijního řídícího střediska nebo Laboratoře radiační kontroly okolí. „Rozhodně to není žádná aklimatizace před blížícím se školním rokem. Program je nabitý, od osmi ráno do osmi večer. Vše pak zakončíme náročným testem,“ uvedl Pavel Šimák Pavel Šimák, hlavní organizátor akce ze strany ČEZ.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19279 lidí

Pro absolventy je Letní univerzita hlavní vstupní branou například na pozici operátora jaderných reaktorů. Prestiž celé akce pak zvyšuje i setkání s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, nebo top manažery firmy. Zajímavostí je potom rostoucí počet studentek, které se odborného programu a stáží účastní. Potvrzují tak trend, kdy za posledních pět let stoupl počet žen pracujících v jaderných elektrárnách o dvacet procent.

Kromě výuky, praxe a večerního volnočasového programu čekají studenty i zkoušky. Závěrečná se uskuteční v posledním dni univerzity v pátek 27. srpna. Více o vzdělávacích aktivitách je možné nalézt na speciálním webu ZDE.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…