ČEZ: V Temelíně zvýšili požární ochranu strojovny

11.07.2022 20:13 | Komerční článek

74 moderních láhví s CO2 a nové potrubní rozvody instalovali technici na strojovně druhého bloku. Jde o další z projektů k posílení požární odolnosti Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ investice vyšla na jednotky miliónů korun. Stejnou úpravu mají naplánovanou na příští rok pro první blok.

ČEZ: V Temelíně zvýšili požární ochranu strojovny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výměnu 74 lahví naplněné oxidem uhličitým dokončili v těchto dnech technici v Jaderné elektrárně Temelín na druhém bloku. Láhve jsou umístěny v Blokové výměníkové stanici a jsou potrubními trasami propojeny se šesti místnostmi olejového hospodářství strojovny. V případě vzniku požáru by se celý systém automaticky spustil během několika vteřin „V místnostech jsou speciální čidla. Ta by systém aktivovala v případě kouře, zvýšené teploty nebo plamenů,“ uvedl Jan Kruml, ředitel jaderné elektrárny Temelín.

Vedle toho by informaci prostřednictvím EPS dostali i podnikoví hasiči. „Na obou jaderných elektrárnách máme vlastní jednotky hasičů. Ty musí umět zasáhnout do čtyř minut kdekoliv v elektrárně.

Systém plynového hašení by jejich zásah významně zjednodušil,“ konstatoval Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Každá z lahví je naplněna padesáti kilogramy oxidu uhličitého, který je vhodný k hašení hořícího oleje. Navíc láhve mají vlastní ochranný systém proti úniku CO2. „Každá láhev má speciální ochranný systém, který reaguje na změnu hmotnosti. Pokud by z ní plyn unikal, systém vyšle signál,“ vysvětlil Jan Kruml.

Požární ochranu strojoven temelínští zvyšují od roku 2015, kdy vybudovali na mínusových podlažích strojoven a mezistrojoven speciální jímky pro zachycení oleje z turbín a turbonapáječek.

Následně k turbínám instalovali speciální požární videodetekci a loni jako ochranu před požárem transformátorů osadili východní stěny obou strojoven požárně odolnými panely. Ještě letos na druhém bloku dokončí aktuálně běžící instalaci vodního a pěnového hasicího systému. Stejná úprava pak čeká v příštím roce první blok.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…