ČEZ: Vrchlabí bude již brzy pod 3D lupou. Díky virtuální prohlídce!

20.08.2014 14:41

Podkrkonošské Vrchlabí bude od září další lokalitou z portfolia provozů Skupiny ČEZ, kterou návštěvníci internetu projdou „suchou nohou“ díky virtuální prohlídce na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/.

ČEZ: Vrchlabí bude již brzy pod 3D lupou. Díky virtuální prohlídce!
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ta vrchlabská právě v těchto dnech vzniká a vedle leteckého panoramatu města i blízkých hřebenů Krkonoš nabídne především 4 hlavní lákadla. Nově instalovanou rychlodobíjecí stanici pro elektromobily, pohled do zákulisí kogenerační jednotky, chytré sítě na sídlišti Liščí kopec a celkové řízení regionu z infrastruktury provozovatele distribuční soustavy.

Příznivé počasí a pak už jen trpělivost při focení. To jsou hlavní předpoklady zrodu internetové virtuální prohlídky, která právě v těchto dnech vzniká v podkrkonošském Vrchlabí. Zdejší projekt s názvem smart region se tak přiřadí k již existujícím prohlídkám elektráren Skupiny ČEZ http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/. Projekt, který vzniká na základě spolupráce specialistů provozu a komunikace Skupiny ČEZ s agenturou CDI.CZ, byl letos nominován na Českou cenu za PR. Díky nově spouštěné druhé řadě prohlídek se energetičtí fanoušci i široká veřejnost dále potěší pohledy do exteriérů i zákoutí Jaderné elektrárny Dukovany, Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně a vodních elektráren Orlík a Střekov.

Z vrcholu Sněžky až k dobitému elektromobilu

Fotografické podklady vznikají ve Vrchlabí ležícím doslova pod hřebeny Krkonoš. Nikoho proto nepřekvapí, že startovní panorama celé virtuální prohlídky dovolí uživateli nahlédnout až k vrcholu 15 km vzdálené nejvyšší hory země – Sněžky, kde leží nejvýše položená trafostanice v České republice. Zásobuje elektřinou novou lanovku, Českou poštovnu a zajišťuje záložní dodávky pro objekty na polské straně hory.

To hlavní ale samozřejmě čeká v samotném Vrchlabí. Návštěvník virtuální prohlídky se bude moci téměř dotknout „čerpacího“ kabelu nové rychlodobíjecí stanice nebo se podívat, jak obyvatelům sídliště Liščí kopec pomáhají chytré sítě optimalizovat spotřebu elektřiny. „Věříme, že výhody nově instalovaných technologií touto cestou ještě více přiblížíme lidem, kterým by měly ulehčovat jejich každodenní život,“ pochvaluje si novinku Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Protože aktivity Skupiny ČEZ ve Vrchlabí jsou ještě mnohem širší, pokračují virtuální toulky v kogenerační jednotce pod Liščím kopcem nebo v trafostanici a tzv. rozpadové stanici společnosti ČEZ Distribuce.

„Kogenerační jednotka v kotelně Žižkova ve Vrchlabí umí ze zemního plynu vyrobit elektřinu a teplo pro stovky obyvatel místního sídliště Liščí kopec,“ přibližuje výhody kogenerace Tomáš Schmied, development manager společnosti ČEZ Energo, která v rámci Skupiny ČEZ tento typ zdrojů rozvíjí.

„V rámci projektu Smart Region Vrchlabí si můžeme vyzkoušet nové technologie a funkce, které v provozu stávající distribuční sítě běžně nepoužíváme a které přispívají ke zvýšení spolehlivosti i kvality dodávek elektřiny zákazníkům,“ říká Radek Lamich, vedoucí odboru Business strategie společnosti ČEZ Distribuce.

Více informací o aktivitách Skupiny ČEZ v oblasti

- elektromobility: www.elektromobilita.cz
- kogenerace: www.cez.cz/kogenerace
- distribuce: http://www.cezdistribuce.cz/cs/zpravy-a-zajimavosti/smart-region.html
- chytrých sítí: http://www.cez.cz/cs/vyzkum-a-vzdelavani/vyzkum-a-vyvoj/subjekty-v-oblasti-vyzkumu-a-vyvoje/smart-grids.html

Víte, že virtuální prohlídky http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

- nabídly v první sérii celkem 105 pohledů za kulisy provozů 7 elektráren
- přilákaly přes 55 tisíc unikátních návštěvníků internetu a zaznamenaly více než 90 tisíc zobrazení stránek
- mají plnoformátovou anglickou verzi, díky níž oslovily i tisíce zahraničních fanoušků (zejména z Německa, Rakouska a Slovenska)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…