ČEZ: Za posledních pět let vzrost počet žen v jaderné energetice

09.05.2020 15:44

O více než dvacet procent stoupl za posledních pět let počet žen, které pracují v českých jaderných elektrárnách. Aktuálně jich je zaměstnáno v Temelíně a Dukovanech 282 a další působí v dodavatelských firmách. Celkově jejich počet v původně silně mužském prostředí překročil deset procent.

ČEZ: Za posledních pět let vzrost počet žen v jaderné energetice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Specialistky, manažerky, jaderné fyzičky nebo třeba ekonomky. Zaměření žen pracujících v jaderných elektrárnách je velmi pestré. Z celkového počtu zaměstnanců pak ženy tvoří deset procent a toto číslo stále roste. „Pohlaví nebo věk nerozhodují o tom, zda člověk u nás získá práci a rozvíjí kariéru. Klíčové jsou znalosti a schopnosti, a je jen dobře, že se ženy dokáží prosadit v našem oboru. Současně registrujeme i rostoucí zájem například v rámci jaderných maturit či letních univerzit,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Hned jedenáct temelínských specialistek působí v chemických laboratořích, kde mají na starosti kontroly veškerých technologických vod v elektrárně Temelín. „V praxi ověřujeme kvalitu vody pro primární a sekundární okruh i pro další bezpečnostní a pomocné systémy. Zajišťujeme také kontrolu vody, kterou vracíme do Vltavy. Tyto kontroly jsou hodně o chemii, analyzujeme složení vody z hlediska čistoty, ph nebo vodivosti,“ říká Petra Verzichová, vedoucí skupiny radiochemické laboratoře.

Manipulaci s jaderným palivem už několik let z pozice vedoucí oddělení správa a kontrola jaderného paliva řídí Marta Soukupová. „Mimo jiné zodpovídáme i za správné zavezení jaderného paliva do reaktoru. Společně s reaktorovými fyziky připravujeme podklady, podle kterých pak každý palivový soubor postupně zavážíme na přesně určené místo v aktivní zóně reaktoru.“

Ženy, které pracují v jaderných oborech, tedy nejen v jaderných elektrárnách, ale také na výzkumných pracovištích a v lékařských oborech, se seskupily do sdružení WIN - Woman in Nuclear / Ženy v jaderných oborech. Sdružení má republikovou, ale i celosvětovou podobu. Členkami WIN jsou například vědkyně, výzkumnice, reaktorové fyzičky, právničky, jaderné chemičky, bezpečnostní inženýrky, lékařky, odbornice na měření záření nebo komunikátorky.

Celkově v Temelíně pracuje 1 289 lidí, z toho je 153 žen. Více než polovina zaměstnanců jsou vysokoškoláci a drtivá většina (přes 90 procent) má minimálně středoškolské vzdělání. I letos ČEZ do Temelína přijme téměř stovku nových lidí.  Půjde o pokračování standardní generační obměny a vykrývání běžných personálních potřeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …