ČEZ rozsvítí v Moravskoslezském kraji desítky vánočních stromů

21.11.2021 16:11 | Tisková zpráva

Díky podpoře Skupiny ČEZ se letos v Moravskoslezském kraji rozzáří 66 vánočních stromů.

ČEZ rozsvítí v Moravskoslezském kraji desítky vánočních stromů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Energetici přispěli na novou vánoční výzdobu nebo kulturní program během adventu především v okolí Elektrárny Dětmarovice, ale i v dalších městech a obcích, se kterými firmy Skupiny ČEZ spolupracují. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
V rámci celé republiky pomohou energetici s rozsvícením 371 vánočních stromů.

„Prostřednictvím grantů Nadace ČEZ a dalších příspěvků pomáháme městům, obcím, školám, domovům pro seniory i neziskovým organizacím v regionu celoročně. Proto je pro nás přirozené, že jako dobří sousedé pravidelně přispíváme také na adventní setkávání u vánočních stromků,“ řekl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Většina obcí zatím počítá s tím, že stromy rozsvítí v rámci veřejných akcí s kulturním programem, starostové ale zároveň upozorňují, že jejich uspořádání bude záviset na aktuální epidemické situaci a doporučení hygieniků.

Dětmarovice
Na dohled od komínů Elektrárny Dětmarovice se rozsvítí vánoční strom v pátek 3. prosince. Pokud to situace dovolí, uspořádá obec akci pro veřejnost, především pro žáky základní školy a jejich rodiče. „Z příspěvku energetiků pořídíme drobné dárečky pro malé účastníky této akce, například adventní kalendáře a cukrovinky,“ řekl starosta Dětmarovic Ladislav Rosman.

Albrechtice
V Albrechticích nedaleko Českého Těšína rozsvítí stromek tradičně v předvečer první adventní neděle, tedy 27. listopadu. V centru obce se sejdou občané s oběma faráři, kteří lidem předají krátké poselství, děti zase potěší Mikuláš s čertem. Pro všechny připravuje obec stánky s klobásami, punčem, grogem a dalším občerstvením, k tomu budou znít koledy v podání místní kapely. „Z příspěvku ČEZ zaplatíme instalaci stánků, ozvučení a perníčky pro děti, které jim bude rozdávat Mikuláš s čertem,“ poděkoval starosta Albrechtic Jindřich Feber.

Háj ve Slezsku
V Háji ve Slezsku plánují rozsvícení stromu na sobotu 27. 11. „Riskujeme a chystáme vše jako veřejné. Díky ČEZ si vždy můžeme dovolit něco navíc jako překvapení pro děti. Letos to budou andělé na chůdách, kteří budou chodit mezi lidmi, sbírat dopisy Ježíškovi, rozdávat dětem perníčky a nakonec lucerničkami rozsvítí vánoční strom,“ věří v dobrý vývoj covidové situace starosta Karel Palovský.

Bruntál
V Bruntále chystají – pokud to umožní platná nařízení – akci pro veřejnost už na pátek 26. listopadu. „S podporou energetiků jsme připravili krásný program pro malé i velké, který zahrnuje i venkovní divadelní představení Trampoty s Ježíškem,“ řekl mluvčí města Jiří Ondrášek.

Hlučín
V Hlučíně připravují tradiční kulturní program na každou adventní neděli, kdy se na náměstí postupně rozsvěcují adventní svíce. Samotné rozsvícení vánočního stromu v Hlučíně proběhne 28. listopadu. "Děkujeme Skupině ČEZ za finanční podporu, kterou použijeme na zpestření programu," uvedl starosta Hlučína Pavel Paschek.

Třinec
Třinec rozsvítí svůj vánoční stromeček v neděli 5. prosince na Mikulášském jarmarku, který občanům nabízí vánoční atmosféru ve všech podobách. Pro zpříjemnění adventního času město připravuje kulturní program, překvapením bude vystoupení Martina Chodúra, který zazpívá koledy. „Příspěvek od Skupiny ČEZ nám umožní bílými a modrými světelnými řetězy rozsvítit dvě nové jedličky u dětského hřiště a ozdobit je světelnými rampouchy,“ řekla mluvčí města Šárka Szlaurová.

Klimkovice
„V Klimkovicích všichni hlavně věříme, že se letos při rozsvěcování vánočního stromku sejdeme i přes další omezení vyvolané zhoršenou epidemiologickou situací. Ani letos nebude muset kvůli Vánocům v našem města zemřít žádný strom, protože každoročně zdobíme náš vzrostlý platan u zámku, což letos zajistí naše Centrum volného času Mozaika, a rozsvěcujeme smrk, který roste kousek vedle," řekl starosta města Jaroslav Varga.

„Strom se bude zdobit výtvory, které připraví děti nejen u nás Mozaice, ale také v mateřských školách a v základní škole, připojí se také klienti klimkovického domova pro seniory. Své ozdoby ale vesměs přináší i obyvatelé města. Letošní téma pro výzdobu je Pohádky a skřítci," doplnila ředitelka Centra volného času Mozaika Klimkovice Renata Návratová. Na platan dětí věší také své ozdobené dopisy Ježíškovi.

Tradiční Adventní dostaveníčko se uskuteční v neděli 28. listopadu od 15 hodin, strom se bude rozsvěcovat v 17 hodin, prostor naplní adventní rukodělný trh, projde jím tradiční průvod andělů. V programu vystoupí umělecký soubor Generace a dětský pěvecký sbor klimkovické základní školy, koledy si společně zazpívají i všichni účastníci akce.

Vratimov
„Ve Vratimově se vánoční strom rozsvěcuje tradičně už před prvním adventním víkendem. Tentokrát se setkání uskuteční v pátek 26. listopadu, program odstartuje v 15 hodin u vzrostlého smrku, který už mnoho let zdobí prostranství u městského úřadu," řekl místostarosta Vratimova David Böhm.

„O úvod programu se postarají Blemcadla, skupina dětí, které se na Základní umělecké škole Vratimov učí hře na bicí. Tentokrát rytmy rozezní na speciální bubny zvané djembe. Bubeníky vystřídá kouzelnice Radana s interaktivním pořadem Sněhové království. Po zábavě pro děti přijde na řadu kvalitní muzika pro dospělé v podání swingového LAM tria. S ohňovou show opět vystoupí oblíbená skupina Růže draka, vánoční melodie zahraje folklórní soubor Šmykňa a hlavní hvězdou večera s dvacetiminutovým koncertem bude vratimovská rodačka Tanja, která si na své město vždy ráda udělá čas. Peříčka štěstí rozhodí po Radničním náměstí Andělka, příchozí potěší parta zvířátek v ohrádce, kde bude nejen oslík, kozy a ovečky, ale také velbloud, poníci nabídnou dětem svezení. Středisko volného času Vratimov připraví vánoční dílny určené pro rodiny s dětmi. Pro otužilé se bude venku promítat oblíbená česká pohádka Tři oříšky pro popelku, rodiny s dětmi mohou v teple kina Hvězda sledovat animovaný film Sněžný kluk. Zahájení adventu ve Vratimově završí ohňostroj," doplnila vedoucí Kulturního střediska Vratimov Táňa Slavíková. 

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…