ČHMÚ: Stále více vody v podzemí

15.07.2020 11:48

Stav podzemních vod se na území ČR nadále zlepšuje a celkově dosahuje mírně nadnormální úrovně.

ČHMÚ: Stále více vody v podzemí
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Situace se výrazně zlepšila zejména na Moravě, kde srážkově velmi vydatné poslední týdny června, vedly k nárůstu hladiny podzemních vod na silně až mimořádně nadnormální úroveň. Také na střední a jižní Moravě, kde se vyskytují horniny se zhoršenou propustností pro vodu, se situace zlepšila až na normální úroveň. V některých oblastech na jihu Moravy (například Břeclavsko), kde byl dlouhodobě velký deficit mělkých zvodní, dosahuje hladina normální úrovně poprvé od začátku roku.

V Čechách je situace nejpříznivější ve východních a severovýchodních Čechách, mezi Českomoravskou vrchovinou a Orlickými horami je stav mělkých zvodní mimořádně nadnormální. Na zbylém území Čech převažuje normální stav.

Jedinou oblastí, která zůstává silně podnormální, je oblast Mostecka, kde se může částečně projevovat efekt srážkového stínu pod Krušnými horami. 

„Současná situace představuje nejlepší stav na začátku července za posledních pět let.“

Na výše uvedených mapách je patrný stav podzemních vod v aktuálním prvním červencovém týdnu a v letech2018 a 2019. Letošní situace je výrazně lepší než v předchozích dvou letech, kdy byl celkový stav podzemních vod silně podnormální a řada oblastí ČR dosahovala dokonce mimořádně podnormální úrovně. 

Sledujeme téměř 1800 hydrologických objektů

Pozorovací síť ČHMÚ zahrnuje celkem 1792 aktuálně měřených objektů, 836 mělkých vrtů, 222 mělkých hydropedologických sond u říčních toků (pouze na jižní a severní Moravě), 414 hlubokých vrtů a 320 pramenů. K operativnímu týdennímu a měsíčnímu hodnocení používáme takzvanou hlásnou pozorovací síť, která obsahuje 252 mělkých vrtů a 169 pramenů. Na měsíční úrovni se vyhodnocují i hluboké vrty, hlásná síť hlubokých vrtů zahrnuje 81 objektů. Mělké, hluboké vrty a část pramenů v hlásné síti jsou vybaveny dálkovým přenosem, který umožňuje aktuální zpracování dat. Část pramenů hlásné sítě měří i nadále jednou týdně pozorovatelé, kteří pak zasílají data na příslušná územní pracoviště. Jednotlivé pobočky ČHMÚ (Plzeň, Ústí nad Labem, České Budějovice, Praha, Hradec Králové, Brno a Ostrava) provádí primární kontrolu dat, tak aby se omezil vliv chyb způsobených například chybou přístroje. Poté jsou nahrána do databáze a použita k vyhodnocení.

Mělké vrty měří úroveň volné hladiny podzemní vody ve svrchní geologické vrstvě v nejmladších (čtvrtohorních – kvartérních) útvarech, a reprezentují je převážně říční sedimenty a sedimenty vzniklé zvětráváním mateční horniny.

Pramenní vývěry reprezentují přirozený odtok podzemních vod z různých struktur a to jak mělkých tak i hlubších, proto mohou některé prameny reagovat na srážkově příznivá období se zpožděním.

Hodnoty hladiny v hlubokých vrtech představují úroveň podzemních vod podložních struktur s vyloučením vlivu pokryvných útvarů s volnou či napjatou hladinou a zpravidla reagují na srážkově příznivá období se značným zpožděním – často mohou mít i víceletý chod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…