ČKAIT: Konference Městské inženýrství 2018 se věnuje tématu Doprava ve městě

30.05.2018 20:19

Dne 8. června 2018 se od 9,00 hodin uskuteční v Chebu 23. ročník mezinárodní konference Městské inženýrství 2018. Záštitu nad pořádáním letošní konference přijali ministr kultury České republiky, ministryně pro místní rozvoj České republiky, ministr dopravy České republiky, ministr průmyslu a obchodu České republiky, hejtmanka Karlovarského kraje a starosta města Cheb.

ČKAIT: Konference Městské inženýrství 2018 se věnuje tématu Doprava ve městě
Foto: CKAIT
Popisek: ČKAIT, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků

Letošní konference je spolufinancována z programu Euregio Egrensis - spolupráce ČR – Sasko.

Ing. Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj ČR, ve svém dopise z 13. dubna 2018 uvádí: „Děkuji Vám za zaslání žádosti o záštitu nad 23. ročníkem mezinárodní konference Městské inženýrství 2018. S radostí Vaši žádost přijímám a uděluji Vám záštitu.“

Ing. Tomáš Hüner, ministr průmyslu a obchodu ČR napsal 28. března 2018: „S potěšením Vám oznamuji, že jsem se rozhodl udělit této konferenci záštitu Ministerstva průmyslu a obchodu. Závěrem mi dovolte popřát celé akci mnoho spokojených účastníků.“

Tematické okruhy letošní konference zahrnují problematiku integrovaného přístupu k rozvoji měst a obcí a souvisí s udržitelným rozvojem v evropských zemích (viz Strategie Europa 2020). Zejména se jedná o:

  • územně technické koncepce rozvoje měst a obcí v dopravní infrastruktuře,
  • technické aspekty rozvoje ve vztahu k dopravní infrastruktuře,
  • výkon správy majetku, provozu a údržby v životním cyklu veřejné infrastruktury,
  • územně technické a kulturní vazby rozvoje obcí a měst a sociální vazba k mladé generaci, životnímu prostředí a kulturní krajině (zákonitosti tzv. sociální ekologie, která se zabývá vztahem člověka k místu jeho života).

Udržitelná městská doprava (Sustainable urban transport) se stává nedílnou součástí konceptu rozvoje chytrých měst (Smart cities), který se snaží maximálně využívat dostupných informačních a telekomunikačních technologií pro řízení městských aglomerací takovým způsobem, aby docházelo k synergickým efektům mezi různými odvětvími, jako je doprava, logistika, bezpečnost nebo energetika s ohledem na kvalitu života ve městech.

S úvodní přednáškou o chytré dopravě na konferenci vystoupí prof. Dr. Ing. Miroslav SVÍTEK, Dr.h.c. z Fakulty dopravní ČVUT: „Města se čím dál více stávají složitějšími na údržbu, řízení a organizaci všech procesů, jež se odehrávají v souvislostech s blízkým i vzdálenějším okolím. Stávají se z nich komplexní systémy. Větší města jsou dnes významně závislá na technologiích umožňujících jejich maximální kontrolu, hlavně ve sférách dopravy, energetiky, zajištění bezpečnosti, ochrany vodních zdrojů, včasné první pomoci, řešení krizových situací, zásobování a podobně.“

RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D. z Fakulty stavební VŠB-TU Ostrava se ve svém příspěvku věnuje otázce plánování dopravy ve městě: „Stavba velkých městských infrastrukturních projektů, náročnost jejich přípravy, délka koncepčních a plánovacích prací vyžaduje od všech zúčastněných stran investičního procesu koncepční a odpovědný přístup. Městští plánovači a samospráva, obě strany si musí mimo plnění své vlastní role být také vědomi i vlastních limitů. Plánovač nesmí mít příliš pocit, že jen on jediný tvoří město, ovšem stejně tak rozhodující činitel, politik nesmí získat pocit, že by plánoval lépe.“

Ing. Josef Filip, Ph.D. (Projekce dopravní Filip s.r.o.), představí zajímavý projekt využití bývalého železničního tunelu v centru města Litoměřic. Vozidla nebudou stát na povrchu, ale budou „ukryta“ v podzemí. Zajímavostí parkovacího systému je jeho odbavovací technologie, která byla zvolena pro snížení ceny jednoho parkovacího stání a pro zvýšení kapacity využití tunelu.

Pozoruhodným příspěvkem je také přednáška Dipl. Ing. Thomas Hertha, vedoucího odboru Stadt Augsburg na téma cyklistika, podpora cyklostezek z hlediska dopravního plánování, rozvoje města a komunikace. Za Inženýrskou komoru Thüringen vystoupí Dipl.-Ing. Jens Kollatzsch (inženýr v oboru stavební rozvoj měst, vedoucí odboru plánování města Rudolstadt) s příspěvkem o veřejné příměstské dopravě v trojúhelníku měst Saalfeld, Rudolstadt, Bad Blankenburg, nazývaném Saalebogen. Urbanistické a dopravní aspekty integrace přístupových cest a propojení v místní dopravě.

Konferenci doplňují odborné exkurze. Neoficiální součástí konference jsou i pravidelná setkání přednášejících a čestných hostů s představiteli města Františkovy Lázně, Cheb a s představiteli Karlovarského kraje, která se pořádají v předvečer konání konference. Čestní hosté a přednášející se pravidelně účastní slavnostního večera – Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje v Karlovarském městském divadle – pořádaného dne 8. června 2018.

Místo:
Kulturním centru Svoboda
Za Mostní branou 1791/5
350 02, Cheb

Kontakty:
tel. 354 423 311, e-mail ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…