ČLFA: Úrokové stropy v boji s lichvou nepomohou

02.03.2014 19:53

Stanovení úrokových stropů u spotřebitelských úvěrů by podle České leasingové a finanční asociace (ČLFA) nevedlo k účinnému boji proti lichvě. ČLFA tak reaguje na návrh poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury na určení nejvyšší přípustné míry RPSN u spotřebitelských úvěrů uzavíraných v režimu zákona o spotřebitelském úvěru, který Poslanecká sněmovna 12. února propustila do druhého čtení.

ČLFA: Úrokové stropy v boji s lichvou nepomohou
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Poslanecký návrh formulovaný ve sněmovním tisku 41 počítá s maximální možnou mírou RPSN ve výši dvacetinásobku lombardní sazby platné k 1. lednu daného roku u úvěrů do 15 tisíc korun a ve výši patnáctinásobku této lombardní sazby u úvěrů nad 15 tisíc korun.

ČLFA sdružuje téměř padesát tzv. značkových finančních institucí, které poskytují úvěrové, leasingové a factoringové produkty. „Naše asociace patří k subjektům, které si jsou vědomy závažných společenských a ekonomických dopadů lichvy, a proto podporuje opatření, která ji mohou postihovat a omezit. Stanovení mechanických stropů pro úroky či pro RPSN u spotřebitelských úvěrů by však podle nás žádoucí výsledky nepřineslo. Některým spotřebitelům by naopak znemožnilo přístup k produktům seriózních finančních institucí, a v konečném důsledku by je tak nasměrovalo právě k lichvářům,“ upozorňuje předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

V sektoru spotřebitelských úvěrů, ve kterém působí banky a stabilizované  finanční instituce postupující v souladu se zákonem o spotřebitelském úvěru, určuje výši úroků a RPSN konkurence. Trh tyto parametry ovlivňuje v závislosti na povaze finančního produktu. Úrokové stropy či stropy RPSN  by však znemožnily úvěrové produkty s krátkou dobou splatnosti. Protože výše úroků odráží i stupeň rizikovosti úvěru pro daného klienta, stropy by zavřely cestu k úvěrům v regulované zóně řadě spotřebitelů, kteří by se pak přesunuli na černý trh.

Před negativními dopady úrokových stropů na trh varuje i Evropská komise, která po analýzách nezávislých agentur Institut für Finanzdienstleistungen a Zentrum für Europäische Wirtschaftsordnung už v roce 2010 upustila od záměru regulovat výši úrokových sazeb ve spotřebitelských úvěrech na evropské úrovni.

Navrhované stropy jsou navíc podle ČLFA zcela nadbytečné. Už nyní totiž existuje ustálená judikatura k definici lichvy. Konkrétně jde o rozhodnutí Nejvyššího soudu z 15. prosince 2004, podle nějž jsou lichvářskými úroky nad čtyřnásobek běžné sazby bank u daného typu úvěru, a také o právní předpisy k postihu lichvy včetně občanského zákoníku a trestního zákona.

„Boj s lichvou je třeba chápat v celkovém kontextu postupu proti nekalým praktikám na trhu spotřebitelských úvěrů. Řada lichvářských praktik je založena spíše na pochybných sankčních a jiných poplatcích, na nepřiměřeném zajištění a na dalších nástrojích podvodné povahy. Řadu z nich zakazuje už zákon o spotřebitelském úvěru. ČLFA v této souvislosti podporuje úvahy o potírání lichvy a dalších nekalých praktik ve spotřebitelských úvěrech cestou důsledné kontroly orgány státu. Asociace je připravena přispět k diskusi o skutečně účinných opatřeních k potírání lichvy a jiných nekalých praktik při poskytování spotřebitelských úvěrů. Limitace RPSN navrhovaná některými poslanci by však regulovaný trh spotřebitelských úvěrů poškodila a s bojem s lichvou v šedé zóně by se zcela minula,“ říká Jiřina Tapšíková.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením společností zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 48 členů. Více na: www.clfa.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…