ČNB: Prohlášení k výzvě poslance Dolínka ohledně investičního životního pojištění

08.04.2020 11:43

Česká národní banka byla poslancem Petrem Dolínkem vyzvána k zakročení v kauze investičního životního pojištění v souvislosti s dopadem koronavirové krize na klienty.

ČNB: Prohlášení k výzvě poslance Dolínka ohledně investičního životního pojištění
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

ČNB vykonává dohled nad činností pojišťoven, a to jak v zájmu ochrany spotřebitele, resp. pojistníků, pojištěných a oprávněných osob, tak s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven. ČNB může veřejnost ujistit, že i za stávající situace je dle jejích poznatků sektor pojišťoven dostatečně stabilní, schopný naplňovat klíčové pojistné funkce, efektivně řídit rizika a adekvátně reagovat na potřeby klientů.

Produkt investičního životního pojištění není spořicím produktem, ale plní primárně funkci pojistné ochrany. V tomto finančním produktu jsou obsaženy dvě složky, a sice pojištění spojené s investováním. Garance zhodnocení vložených prostředků je tvořena vhodně zvolenou investiční strategií fondů a je zcela závislá na výnosech z investované částky (hodnota této investice se může v průběhu investičního období měnit).

Produkt investičního životního pojištění je dlouhodobým produktem, přičemž jeho případné předčasné ukončení nemusí být pro klienty výhodné.[1] V tomto ohledu by klienti, kteří mají v úmyslu ukončit investiční životní pojištění, resp. jakýkoliv finanční produkt, měli nejprve pečlivě zvážit důsledky s tímto jednáním spojené.

ČNB považuje za důležité uvést, že se dlouhodobě a s náležitou péčí věnuje výkonu dohledu nad finančním trhem, včetně oblasti pojišťovnictví, v jehož rámci plní svou roli v mezích kompetencí svěřených jí zákonem.

[1] Viz předchozí vyjádření České národní banky ze dne 13. 6. 2018 k tématu pojistných smluv životního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…